Chamerion angustifolium – eller geitrams, om du vil!

DSC_0439

Jeg har lagt merke til at flere har vært ute og plukket geitrams i sommer, for så å lage saft av blomstene. Særlig etter at vi flyttet til Storeggen har vi hatt lyst til å prøve ut ulike superlokale ting man kan spise eller drikke. Vi har f.eks. tidligere laget granskuddsirup og vi har tappet bjørkesaft og kokt ut, også til sirup. Rabarbraen har naturligvis blitt til mye godt, både saft, grøt, suppe og pai. I år ble det geitramsen sin tur. Dette var faktisk det aller enkleste av alt vi har gjort. Det bugner av geitrams, nesten over alt, og den er dermed rask og lett å plukke. Deretter kommer den mest tidkrevende jobben (men høyst overkommelig, den også), som er å plukke av de lilla kronbladene fra stilken. Hendene ble fulle av pollen under denne prosessen, og vi skylte bladene i et dørslag under springen før vi helte over oppkokt lake av vann, sukker og vinsyre. Så skal blandingen avkjøles og stå kjølig i to til fem dager før den siles gjennom et klede og tappes på flasker. Saften har en vidunderlig vakker rosafarge, og er nydelig blandet ut med kullsyreholdig vann. Hvis du lager mye, kan saften fryses ned.

Enkelte har karakterisert geitramsen som ugress. Det vil jeg altså ta sterk avstand fra! Selv om det finnes mye av geitramsen er den jo nydelig, bare se på den fargen! Og dessuten er den veldig anvendelig. I gamle dager ble planten brukt som medisinplante for ymse plager, unge blader kan tørkes og brukes til te og jeg har også hørt at de unge stenglene kan spises som alternativ til asparges (!). I mitt fylke, Hedmark, har blomsten blitt opphøyet til fylkesblomst, men den vokser over hele landet.

DSC_0349

Åja, oppskriften: Til ca 300 gram ferdig rensede kronblader brukte jeg 7 dl sukker,      25 gram vinsyre og 1 liter vann.

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Fjellregionen, Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s