Stabbursløft

Kaffekvernhuset har fått sin plass – og den plassen var tett inntil det gamle stabburet. Vi mente det ville bli finere hvis stabburet ble snudd, slik at inngangen vendte inn mot tunet, og det måtte flyttes noen meter unna kaffekvernhuset. Vi har forberedt oss, målt og beregnet sted og bl.a. støpt fire påler som stabbursføttene – stabbene –  skulle plasseres på. Så ble det avtalt med firmaet Støholen entreprenør, som har utstyret (dvs en diger kran!) som trengs og som driver med denslags. De kom og beså, beregnet og forberedte seg og krana på oppdraget, og i dag var tida kommet for selve løfteoperasjonen.

Etter å ha festet bjelker og remmer og sikret det som sikres måtte, lettet det gamle, vesle huset fra steinene som det vel har stått på i flere hundre år! Skjønt vesle – det veide sine drøyt 11 tonn, fikk vi vite. Sakte svingte det over mot det nye støpte underlaget og i løpet av et par minutter var det på sin nye plass. De to karene, Bjørn og Morten, fra Støholen, visste hva de gjorde. Bjørn, som manøvrerte krana, fortalte at han hver sommer pleide å flytte mange liknende hus, noe han hadde gjort i flere år. Alt innhold, dvs diverse møbler og annet, var inni under flyttingen, og alt sto på samme plassen etterpå.

Dette innlegget ble publisert i Før og etter og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Stabbursløft

 1. Laila S. sier:

  Oi- oi,dette så spennende ut. Vi nøyer oss med å flytte på en sofa og et salongbord en gang i blandt. På Storeggen flyttes hele bygninger.😂Vi gleder oss til å se resultatet når vi kommer på sommerfesten.

 2. Eli Moen Løkken sier:

  Kikker alltid opp på Storeggen når jeg kjører forbi, og i dag så jeg at stabburet var flyttet. Flott gardstun!
  Følger med interesse med på bloggen og oppussingsarbeidet deres, dette må det da bli bok av…?!
  Hilsen Eli på Fåset.

  • storeggen sier:

   Hei, Tusen takk for hyggelig kommentar! Så koselig at du følger med, både på bloggen og «live». Foreløpig er bloggen dokumentasjon god nok, men det er faktisk flere som har antydet at bok må bli det neste. 😁📖

 3. karirud sier:

  Fantastisk, Marianne! 🙂 For en drivkraft dere har! Forbilledlig ivaretakelse av både kulturarv og landskap, i tillegg til nyskaping. Jeg får faktisk en energiboost selv. Takk for jevnlige innsyn 🙂

 4. Tilbaketråkk: Lite ansiktsløft | Storeggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s