Høst på Tynset

DSC_0685

Høst på Tynset betyr som regel  vakkert vær og gnistrende farger på gress, lyng og løv, det betyr Tynsetmart’n og – ikke minst – elgjakt. I år intet unntak. Fjellene har allerede blitt drivende hvite av nysnø og de oransje, røde og gule trærne under har utgjort et særlig nydelig skue.

25. september gikk som vanlig startskuddet for jakta – som betyr ELGjakta her, noe som er en betydelig og merkbar hendelse i lokalsamfunnet, nesten uansett om du er direkte involvert i den eller ei. For vår del har vi nå tre familiemedlemmer med som jegere, og den fjerde er med som støtte til kjæresten på post. Første uka er det ut i skog og fjell fra tidlig morgen til sene ettermiddag hver dag, så sant man har mulighet. Hvis laget ikke har skutt kvoten i løpet av denne uka, jakter de hver helg deretter, helt frem til snøen gjør det umulig å ta seg frem i terrenget – eller senest frem til jul.

Tynsetmart’n foregår i uke førti, de første dagene av oktober. Nå har det begynt å bli skikkelig høstlig. Bladene på trærne som har lyst opp den siste tida, har begynt å falle av, og nettene er kjølige – for ikke å si skikkelig kalde. Tynset Bondelag arrangerer hvert år under mart’n Landbrukets Dag i Museumsparken. Dette har blitt et stort og populært arrangement som tiltrekker seg store og små, mange utstillere med fokus på lokalmat og lokalt håndtverk og landbruk.

I morges våknet vi til minus 11 grader. Tåka lå tykk langt nedover bygdesida til langt ut på formiddagen, da den lettet og sola strålte fra skyfri himmel. De tidligere så skarpe høstfargene hadde inntatt en mer pastellaktig tone av det tynne laget med rim som dekket landskapet. Utover dagen kom temperaturen opp på hele to plussgrader og jeg klarte å få blomsterløkene i jorda etter at den tinte tilstrekkelig til å bli spadd opp. Det mørkner tidlig og det er bare å innse at fra nå av blir det bare kaldere og vi kan vel snart begynne å forberede jula.

 

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv og merket med , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s