Horn eller ikke horn, det er spørsmålet

Det er trangt om plassen når årets første kalver samles for å bli undersøkt for hornanlegg. Det er ikke ønskelig at kuene har horn, både for vår egen sikkerhet og for de andre kyras velferd. Reglene er slik at de kalvene som har anlegg for å få horn, må avhornes mens de er helt små. Det gjøres skånsomt av en veterinær, mens kalvene er bedøvet. Noen ganger er det ikke mulig å kjenne om kalvene har slike anlegg tidlig nok og derfor er det fortsatt noen voksne kyr med horn hos oss. Nå har vi en okse som er det som kalles homozygot kollet. Den har da to like utgaver av et ønsket gen, nemlig genet som ikke gir horn. De kalvene som får denne oksen til far, skal derfor ikke bli født med slike anlegg. At dyret er kollet betyr forresten at det ikke har horn.

Kalvene er samlet i en av de små bingene og blir merket med rødt eller grønt etter om det kjennes hornanlegg på dem, eller ikke. De voksne kuene står fredelig og eter frokosten sin mens kalvene blir undersøkt.

Nå har vi undersøkt de 18 kalvene som hittil er født om de har hornanlegg. Det er gjort avtale med veterinæren, som kommer om et par dager for å avhorne de sju som vi kunne kjenne anlegg på. Det kan blir flere, da vi fortsatt vil ha noe tid til å kjenne anlegg på de aller yngste kalvene når de er blitt litt eldre.

Kalvene er ferdig undersøkt og slippes fri

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Drift, Dyra på gården, Fjellregionen og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s