Årshjulet snurrer

Fortere og fortere går tida. Før «i væl’n», som de gamle her ville ha sagt, var det nettopp de gamle som klaget over at tida gikk fort, men nå høres det like ofte fra en ungdom som fra et gammelt menneske. Det må være tida vi lever i som gir oss en sånn opplevelse, tenker jeg. Det som får meg til å reflektere over dette med tid nå, er at det allerede har blitt høst. I hvert fall sier kalenderen at den første høstmåneden, september, er godt i gang. På en gård er det gjerne sånn at man følger litt ekstra godt med på både været og året som helhet. Arbeidet bestemmes naturlig nok av hvor man befinner seg i sesongen – eller året. Nå er andreslåtten unnagjort. Jordene ligger der nyfriserte med gresstubbene sine og frister hunder og katter til en enklere jakt på mus og vånn (jordrotte). Eller bare til en aldri så liten frisk løpetur. Nattefrosten har så vidt meldt sin ankomst hos oss, men dagene er som litt over middels gode sommerdager med sol som varmer og gir temperaturer rundt tjuetallet.

Likevel, snart er det tid for å ta hjem dyra fra fjellet. De fleste dyra i flokken vår har nå kunnet kose seg i flere måneder på fjellbeite. Nå begynner beitet å bli litt skrinnere for dem, i tillegg vil det etter hvert bli folksomt i området av fugle- hjort- og etter hvert også elgjegere. Vi må dessuten gjøre denne jobben med å kjøre dem hjem når vi har mulighet til det, rent tidsmessig. Det er alltid en liten kabal, som helst skal gå opp. Nå er vi fire voksne fastboende på gården vår, noe som gjør en betydelig forskjell i arbeidsbelastningen, men det er samtidig blitt flere dyr og mer å gjøre, totalt sett.

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Drift, Fjellregionen, Limousinkjøtt og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s