Sotsøndag og kakelinne

I dag er det fjerde søndag i advent, og dessuten sotsøndag, Det vil si at etter gammel tradisjon kunne man få vaske og jobbe denne dagen, til tross for at det var søndag og egentlig hviledag. Det var, og er, travelt på denne tida, da alt skal bli ferdig til den store høytiden – julefeiringen, og således kan det være god bruk for en ekstra arbeidsdag. Dog bryr vi oss kanskje ikke så mye om hviledagen lenger, men her vi bor er det faktisk fortsatt butikkstengt på søndager, med unntak nå i desember, så litt annerledes er søndagene til vanlig, heldigvis.

Lefsene ble ikke så store, men bakeren, altså jeg, er fornøyd med at de hang fint sammen denne gangen.

Vi bruker ikke streve og mase så veldig mye til jul. Ikke tar vi rundvask, og ikke baker vi sju slag, men noen tradisjonelle aktiviteter syns jeg det er koselig å gjøre. I dag, for eksempel, har jeg bakt lefse. Ofte pleier jeg å ha med yngstedatter på dette, men i år passet det seg ikke sånn. Jeg har derfor stått alene på pikerommet, som vi kaller det vesle rommet innenfor kjøkkenet, der jeg har bakstefjøl og takke.

I år har vi også laget tomtebrygg, i utgangspunktet et alkoholfritt øl, som både jeg og husbonden husker fra vår egen barndom. Selv har vi ikke laget det på mange år, men nå fikk jeg lyst på det igjen. Det var jo «lett som en plett» – og over tretti liter er tappet på flasker som står klare i kjelleren.

Bonden tapper tomtebrygg
Under havrekjeksbaksten hadde jeg godt selskap i Gullet vårt

Kalvene skal klippes og veies og må drives over til boksen på motsatt side av der de bor. Mye spennende å undersøke på veien over…
Nissen har også begynt å vise seg rundt om på gården. Han vil nok sjekke at alt blir i orden til jul.

Det vanlige arbeidet på gården må gå sin gang, og bonden og sønnen er ofte i fjøset fra tidlig morgen til sene kveld. Heldigvis liker de begge å holde på der inne, og det skjer til og med at de glemmer å spise!

Før jula kommer, er det vintersolverv, eller det vi mer lettvint kaller solsnu, den 21. desember. På primstaven kalles dagen Tomasmesse, og typiske oppgaver var ølbrygging og lefsebaking, står det i min Julebok fra Bokklubben, 2000. Flaks at vi er ferdig med disse gjøremålene. Den dagen kommer yngstejenta hjem på juleferie, og da skal vi kose oss litt ekstra. I den samme juleboka står det at det ofte var kakelinne på solsnu. Det er tøvær, altså mildt vær, som man trodde kom av at alle bakte denne dagen og dermed bidro til oppvarming av været. I år har kakelinna kommet tidligere, i går var det mange varmegrader (kanskje det er flere enn meg som har bakt lefse før solsnudagen!), men i dag har temperaturen sunket til under null igjen, og frem mot julaften og i romjula skal det bli skikkelig kaldt. Fint vær varslet visstnok godvær resten av vinteren, regn kunne bety at Tomas kom med vann til bryggingen. Akkurat det skjer garantert ikke i år. Enda en grunn til å glede seg over at det gjøremålet er unnagjort!

Vakker fullmåne over Tynsetbygda, lørdag før jul.

Vi på Storeggen ønsker alle en fortsatt god førjulstid og vintersolverv! Husk og puste med magen og ikke stresse mer enn det som godt er!

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Drift, Dyra på gården, Historien forteller, Storeggen og maten og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Sotsøndag og kakelinne

 1. Liv Torhild Skinstad sier:

  God jul til dere alle på gården!
  Det er så koselig og lærerikt å lese innleggene dine!

  Maria og familien kommer 22.12 fra Oslo, og de blir her til 28.12.
  Viktor har blitt 5 år nå, og tvillingene 18 måneder. De stabber nå rundt på sine egne bein og oppdager stadig nye ting i denne spennende verdenen.
  Håper koronapandemien etter hvert slipper taket slik at vi får være mer sammen med dem.

  Tonje og familien skal feire julen i Måløy.
  De er begge helsearbeidere og må jobbe store deler av julen,

  Jeg ønsker dere en fin og fredfull jul!
  Kan tenke meg at det er stemningsfullt å feire julen i en en vinterkledd Storeggen.

  Varme julehilsener fra Liv Torhild med ønske også om et godt nytt år til dere. 🧑‍🎄🎄☃️

 2. Laila S. sier:

  Førjulstid er bestandig veldig koselig og magisk når man kan få gjøre aktiviteter sammen med barnebarna, være seg baking eller lage ting og tang på «nissens verksted» som egentlig er mormor/farmors syrom. Kos dere masse i førjulstiden og ha en spennende og fin jul sammen med Margit og resten av familien. God jul til store og små på Storeggen🎄☃️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s