Deilig kjøttgryte

Jeg har overhodet ikke tenkt å begynne som matblogger, men noen spurte om jeg ikke kunne dele noen oppskrifter her på bloggen. Jeg har gjort det fra tid til annen, men det er en god stund siden sist. Siden jeg laget en elggryte til navnefesten for et par uker siden, tenkte jeg det kan passe å legge ut oppskrift på denne i dag. Du kan bruke kjøtt fra storfe eller vilt, etter hva du har tilgang på, eller etter smak. Vi vil selvfølgelig anbefale limousinkjøtt! I vårt område er det flere produsenter av delikatessepoteten mandelpotet, og den passer utmerket til denne retten.

Denne oppskriften passer til fire sultne personer.

Ingredienser

1 kg storfe eller annet kjøtt, skåret i terninger

Smør eller olje til steking

En neve fersk hakket, eller1 ss tørket timian

Ca 10-15 knuste einebær

Ca 5 dl vann

Rotgrønnsaker, f.eks.to, tre gulrøtter, en bit kålrot, litt sellerirot, litt persillerot, alt skåret i terninger/biter

Sopp, f.eks. champignon, ca 7, 8 stk delt i to eller fire (avhengig av størrelse)

1 dl melk

2 dl fløte

Hvetemel til jevning (ca 3- 4 ss)

1 boks rømme eller creme fraiche

Salt og pepper etter smak

Tilbehør

Mandelpoteter

Tyttebærsyltetøy

Flatbrød

Fremgangsmåte

Brun kjøtt-terningene i en jerngryte eller panne. Jeg liker å bruke smør, men du kan også steke i olje. Det er lurt å tørke av bitene før du steker dem, så blir de mest stekt – ikke kokt (!) Og ikke legg alle bitene i gryta på en gang, det kan også føre til at temperaturen ikke blir høy nok til at kjøttet får den gode stekeskorpa vi ønsker. Når alle biter er ferdigstekte, dvs at de har fått en fin stekeskorpe (de skal ikke være gjennomstekte), legger du alt kjøttet tilbake i gryta og heller over vann. Det skal være akkurat så mye vann at det så vidt dekker kjøttet. Ha også i urtene (timian) og de knuste einebærene og la det hele småkoke under lokk til kjøttet er mørt. Det tar opptil to timer, avhengig av størrelse og kvalitet på kjøttet.

Når kjøttet har fått kokt en god stund og det nærmer seg ferdig, legger du de oppskårete grønnsakene i gryta. De trenger rundt 10 minutter på å bli gjennomkokt, avhengig av størrelse på bitene (og hvor mye tyggemotstand du ønsker), prøv deg frem.

Visp sammen melk, fløte og creme fraiche. Rømme kan eventuelt erstatte creme fraiche. Ta av litt av blandingen og rør godt sammen med hvetemel til en glatt jevning. Ha først blandingen uten hvetemel i gryta og deretter jevningen mens du rører og fordeler alt jevnt i gryta. Pass på at det ikke blir klumper, og kok opp under omrøring. Det bør småkoke noen minutter slik at melsmaken fra jevningen forsvinner og blandingen tykner. Dersom det blir for tynt kan du blande ut litt mer mel i kaldt vann eller melk og røre inn i gryta. I vår familie har noen av oss melkeintoleranse, så jeg bruker laktosefrie eller -reduserte melkeprodukter i matlagingen. Det fungerer og smaker like bra som vanlige produkter. Smak til med salt og pepper. (Det siste glemte vi å ha i festgryta til navnefesten, men med krydder på bordet, gikk det bra likevel!)

Husk å sette over og koke potene mot slutten av koketida til gryta. Mandelpoteter er melne og går lett over til «mos», men om du dampkoker dem med skallet på går det som regel bra. Om du skal servere en festmiddag ønsker du kanskje likevel å skrelle dem før koking. Et tips jeg lærte av drevne bygdekvinner i fjor er følgende: Kok (de skrelte) potetene i lettsaltet vann i sju minutter. Slå ut vannet og legg et håndkle under lokket og la stå slik noen minutter – vips, potetene er kokte – og fortsatt hele!

Et alternativ til poteter er å servere ris til gryta. Den kan godt kokes i god tid før selve gryta er ferdig og deretter pakkes inn i en dyne slik at den holder seg varm til maten skal serveres.

Velbekomme!

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen, Limousinkjøtt, Storeggen og maten, Uncategorized og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Deilig kjøttgryte

  1. Terry Eggen sier:

    Howdy Marianne, I can now read your blogs again, I mastered how to Translate To English all by myself.
    Love the Receipt, a must to use
    LIMOUSINE BEEF. 🥰

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s