Nye steg

For snart ti år siden flyttet vi fra Oslo og til Storeggen gård på Tynset. Naivt, sa noen. Uoverkommelige arbeidsoppgaver, sa andre. Ja visst, sa vi, men også frisk luft, fantastiske fjell og natur og lykkelige dyr. Hverdagen på gården inneholder alle disse momentene. Og midt oppi det produserer vi storfekjøtt fra kyr som har levd sine liv med utsikt til det mektige Tronfjell på vinteren. Om sommeren har de hatt deilig sæterbeite på fjellet. Kom og opplev det selv, og ta med deg følelsen hjem, i form av storfekjøtt av høy kvalitet. Spiser du lykkelig kjøtt – blir du kanskje litt mer lykkelig!

Det har vært en aktiv, ja, ganske travel, høst for oss på Storeggen. Selv om fjøset er nytt og fint, betyr det ikke nødvendigvis mindre arbeid som skal gjøres. Antall dyr er økt betraktelig for å få fylt opp fjøset tilstrekkelig til at det ikke skal være for kaldt for dyra. De lager jo sin egen varme og dersom de er for få, kan det fort bli for kaldt i fjøset vinterstid. Da vi planla, og etter hvert søkte Innovasjon Norge om støtte til å bygge fjøset, var det i samråd med og etter en god prat med alle tre barna våre. Det måtte være en forutsetning at en av dem ville overta og drive videre. Nå er sønnen godt i gang med sitt nye virke her på gården. Det har gitt oss en ny giv, og i oktober startet vi på etablererkurs gjennom Klosser Innovasjon.

Hvorfor gjør vi dette? Jo, vi ønsker å selge varene direkte til forbruker. Slik kan vi ha bedre kontroll over kjøttet etter slakt. Vi vet at vi har et unikt produkt å selge – kjøttet fra limousinkyr er fettfattig, men veldig saftig og fantastisk smakfullt. Vi vet også at våre kyr lever et godt liv og utnytter de ressursene som finnes her i Fjellregionen. Her er det meget krevende å dyrke noe særlig annet enn gras og poteter. Dyra våre fóres med gras hele vinterhalvåret og vi tar dem på fjellbeite om sommeren der de kan kose seg med urter og grasvekster som ellers ikke ville kommet til nytte. Det betyr også at det vakre kulturlandskapet pleies og holdes i hevd. Alt dette ønsker vi å formidle slik at de som er opptatt av matsikkerhet, etisk produsert mat og god kvalitet kan få et tilbud om kjøtt som oppfyller disse kravene. Forbruket av rødt kjøtt skal reduseres, men da bør det kjøttet som fortsatt skal spises representere slike kvaliteter som nevnt ovenfor.

Vi er i ferd med å bygge opp et kjøkken for å kunne foredle produkter. Og så blir det flere kurs og kanskje besøk til andre tilsvarende bedrifter som vi kan lære av. Dette er også noe våre to døtre og alle barnas partnere er involverte i, og som vi lenge har pratet om. Nå skal det bli en realitet. Vi gleder oss til fortsettelsen. Hva med deg?

Avslutningsvis vil jeg ta med en koselig hendelse av en mer privat karakter. Vi hadde humanistisk navnefest for barnebarnet vårt forrige helg. Gjester hadde kommet fra fjern og nær og det ble en minneverdig helg med en flott seremoni ved HEF Nord-Østerdal i Huset Aukrust i Alvdal lørdag formiddag. Ekstra morsomt og overraskende for meg var det at en gammel studiekamerat, Erling, hadde kommet helt fra Brumunddal for å holde hovedtalen.

Bestefedre på vei til navnefest

Til middagen serverte vi deilig elggryte – for det er også en bærekraftig, velsmakende og anbefalelsesverdig matrett som syntes å falle i smak til alle gjestene.

Elggryte «in progress»
Festbordet

Dette innlegget ble publisert i Drift, Fjellregionen, Storeggen og maten og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Nye steg

 1. karirud sier:

  Gratulerer med en modig satsning, og ikke minst med at hele familien blir med på eventyret! Blir spennende å følge 😊

 2. Laila sier:

  Lykke til med prosjektet, dette blir bra. Og gratulerer til vakre, lille Margit med med navnedagen🧸😀

 3. Marianne sier:

  Du verden, altså. For et driftig folk dere er. Vi tar av oss hatten, og bøyer oss i støvet. Og unikt og utrolig hyggelig med 100% oppslutning fra barna. Det blir spennende å følge med fra sidelinjen. Masse lykke til!

  Sist, men ikke minst; Gratulerer så masse med navnedag for den lille prinsessen. Hils de stolte foreldre. Klem fra meg, og Jon hilser så mye

  • storeggen sier:

   Tusen takk, gode Marianne! 🌸 Vi prøver å holde oss litt «unge» ved stadig å lære noe nytt. 😄Vi har jo ikke lært oss gresk, som deg! Hils Jon tilbake😊

 4. mr@haugalandmuseet.no sier:

  Gratulerer med satsinga på framtida! Det var noe annet enn å snakke om pensjon og leilighet 😉

 5. Liv Torhild skinstad sier:

  Gratulerer med barnebarnet og ikke minst satsingen på gården! Hadde jeg bodd på Tynset hadde jeg meldt meg på kurs! Imponerende! 🤗🌺

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s