En dag i mars, liten situasjonsrapport

Det har vært en lang og flott vinter her oppe i Nord-Østerdalen. Den første snøen kom allerede 1. november, og det har kommet påfyll mange ganger etter den tid. Nå har vi altså hatt snø og skiføre i fem måneder, og påskeferien nærmer seg. Påskegjestene vil nok helst at snøen skal vare til over ferien, men selv begynner vi, for å være ærlig, å bli ganske forsynt av vinter og snø nå. Vi hører om sommertemperaturer og blomster som spretter opp av jorda lenger sør på Østlandet, og blir bittelitt misunnelig. Men så leser og hører vi om uvær og enda mer snø i nord, og erkjenner at jammen er vi heldige, vi som bor her i Østerdalen!

Dagene går fort. Etter at noen av familiemedlemmene har kommet seg avgårde på skole eller jobb, går de av oss som er hjemme, ut til dyra.

Hundene får mat, og kufjøset renses for kumøkk og strøs med ny halm. Noen av kalvene skal også ha litt ekstra kraftfôr og rundballer legges i fôrhekkene til alle kyra. I disse dager sjekker vi jevnlig om noen av kyra er i kalving eller om det har kommet en ny kalv i løpet av natta. Foreløpig venter vi fortsatt på den første.

DSC_0163

Fløyelin er ei riktig god ku. Nå venter hun på kalven sin.

DSC_0186

Snøhvit er ei av fjorårets kalver, hun går sammen med mor, søstre og tanter

DSC_0162

I en annen innhegning går oksekalvene fra i fjor. De er ganske sosiale og her er det TrakTor som kommer og vil hilse på.

wp-1490725213080.jpg

Kyra liker å være mest mulig ute, men om natta vil de inn i fjøset og sove noen timer. En ny halmmatte hver dag sørger for komforten.

Også den vesle hønseflokken vår våger seg ut i varmegradene midt på dagen.

DSC_0177

I dag ble all plasten fra rundballer kjørt til gjenvinning, og vi har ryddet opp litt rundt om på gården. Da jeg skulle fylle opp fuglemateren med solsikkefrø, oppdaget jeg at den kjelleren som sekken med frøene sto, var full av vann, og dermed fikk vi en ekstra oppgave med å tømme den! Det ble båret x antall vannbøtter opp fra kjelleren, de fleste var også fulle av solsikkefrø som fløt rundt i vannet…

DSC_0189

Den utvendige kjelleren må luftes etter at den er tømt for vann. Heldigvis er kjelleren under kjøkkenet fortsatt tørr og fin.

Etter at middagen er unnagjort, er det lekselesing, og eventuelt kjøring og henting til fotballtrening, før kvelden kan senke seg over hus og heim. Små turer med hundene og kos med katten får vi til innimellom. Så kikker vi litt på fjellene og ser at nå har jammen snøen minket mye, både på Tron og på Klettan! Skal se det blir vår her i år, også!

DSC_0171

Tronfjell begynner å bli riktig «flekkete» etter de siste dagers snøsmelting

DSC_0172

Brøytekantene minker heldigvis, også!

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Drift, Dyra på gården, Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til En dag i mars, liten situasjonsrapport

  1. Essan Andreen sier:

    Å vad fint ni har det på gården med alla djur och fina byggningar. Hälsar Essan i Torremolinos.

  2. Marie-Louise sier:

    Då är det dax att mata gåsungarna 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s