«Midt i væla» – i Alvdal

Det er fortsatt sommer og ferietid for mange og i mitt lille prosjekt om å vise mer eller mindre ukjente steder vel verdt å besøke i Østerdalen, er jeg  i dag i Alvdal, min mormors barndoms bygd. Overskriften her har jeg lånt fra bygdas egen nettavis, «Alvdal –  midt i væla». Alvdal i seg selv er vel rimelig kjent for mange, bl.a.gjennom Kjell Aukrusts udødelige univers.

DSC_0288

Aukrustsenteret ved et tidligere besøk under et julemarked. Trontoppen skinner som gull over senteret

Og Aukrustsenteret er absolutt noe å få med seg, også om du er voksen og ikke har med barnealibi. Du finner det lett tilgjengelig tett inntil riksvei 3, så du slipper omvei om du er på vei sørover eller nordover gjennom Østerdalen. Imidlertid er det mindre kjente steder i Alvdal jeg vil fokusere på i dette innlegget.

På sørsida av den nye brua over riksveien, går veien mot Husantunet, et eldgammelt, helt unikt fredet gårdstun med 18 bygninger. Tunet ligger på sin opprinnelige plass, bygningene er ikke flyttet og samlet, slik mange andre lignende museumstun er. Det vil si, bortsett fra utedoen, som kommer fra mormors barndomshjem, gården Jonsmoen på Strømmen lenger nord i Alvdal.

Huldra er en trivelig kafé på Steia, som er sentrum i Alvdal. I tillegg til (god og velsmakende, hjemmelaget) mat, finner du også håndverk og kultur i Huldra. De har nylig utvidet kraftig, og har nå to etasjer, samt en god del plasser utendørs. Underetasjen har tidligere vært bakeri, og de gamle, romslige bakerovnene står der fortsatt. Bjerkepuben kalles kjelleren, etter Bjerke bakeri, og det avholdes pubkvelder der, når det passer seg sånn.

Mens du nå allikevel er på Steia, bør du stikke innom Sans, blomsterbutikk med mer, som ligger nesten vegg i vegg med Huldra. Der lager de nydelige blomsterarrangementer og du finner i tillegg både nyttige og vakre ting og tang.

Er du glad i kulturlandskap, fjell og flott utsikt er et besøk på Tronsvangen det rette. Herfra går det en ca fire kilometer lang sti opp til toppen av det mektige Tronfjell, der utsikten er aldeles magisk i klart vær. Og, vet du, det går også bilvei (husk bompenger) opp til toppen av fjellet! Den nest høyest beliggende veien i Norge, faktisk! Oppe i fjellsida ligger forresten en indisk vismann, Swami Sri Ananda Acharya, begravet. Hans liv og tanker er en egen historie, eller flere, verdt. Du kan lese litt om ham her.

Det er mye annet du også kan oppleve i Alvdal, dette var kun små smakebiter av det jeg selv setter pris på i nabobygda. Men en attraksjon til må nevnes, nemlig Jutulhogget. Turen dit er imidlertid viet et eget innlegg, som du kan finne her.

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s