Det enkle livet?

Jeg ser at livet på landet ofte blir karakterisert som enkelt. Har lurt litt på dette – hva er det som er enkelt ved livet på landet, sammenlignet med livet i byen? Jo, noe er utvilsomt enklere: Min erfaring etter fire år på landet er: Kort vei til og lett å kommunisere med  alle slags serviceinstanser – både kommunale og private, sånn som «plan- og bygg» (når du trenger byggetillatelse el.l.) , politi (når du f.eks. trenger nytt pass!), rørlegger eller andre håndverkere når det er påkrevd, osv osv. På butikken kjenner de deg, og yter generelt sett mye bedre service enn i byen, og naboene, ja, naboene er det aller beste. De gir hverandre en hjelpende hånd eller gode råd, ser etter hverandres hus når man er bortreist og stikker til og med innom – bare for en prat – innimellom (men uten å renne ned dørene hos hverandre i utide).

DSC_7238

På vei til fjells

 

Men enkelt…Neei, syns vel ikke livet generelt er så veldig mye enklere, likevel. I hvert fall ikke hvis det defineres som å ha mindre å gjøre, at det daglige strevet har blitt mindre, og du har mer tid til å gjøre ingenting, eller til å dyrke masse fritidsinteresser. Nå skal det ikke underslås at vi ikke akkurat har gjort det spesielt enkelt for oss selv heller, jeg innrømmer det. Jeg skjønner at ikke alle som bor eller flytter på landet driver med utstrakt rehabilitering/nybygging og landbruksvirksomhet, som vi har valgt å gjøre i tillegg til våre fulle «sivile» jobber. Men ved å bo på landet – og da mener jeg å bo landlig på et gårdsbruk og forsøke å få et levebrød ut av det – da må du like å jobbe, jobbe og jobbe. Du må frydes ved å oppleve nytt liv, både på enga og i fjøset, og særlig etter selv å ha bidratt til at dette er mulig! Videre må du tåle at ting stadig ikke går slik det var ment å skulle, f.eks. kan vannet til kalvene fryse til tross for moderne isolasjon og varme rundt rørene, og da må du tåle å springe til dem med bøtter fulle av vann, ned en bratt skråning, i 25 minusgrader, eller at den nye snøfreseren ikke fungerer og du må, heldigvis sammen med den nevenyttige sønnen som tilfeldigvis er på besøk, bytte til den gamle…( det meste av dette har en tendens til å skje når husbonden befinner seg laaangt unna, og jeg har ansvaret på gården alene.) Og så må «noen» i husstanden hele tiden skjønne seg på hvordan disse tingene skal fikses – når han kommer hjem…Og om sommeren må du være forberedt på at ferien dessverre falt nettopp på den tida som det var mulig å slå graset, og den dermed blir en smule amputert.

DSC_0624

Snøfresing er gøy – når utstyret fungerer!

DSC_0465

Fine oksekalver har klart seg gjennom den kalde vinteren

 

 

DSC_0952

Alltid noe som må fikses – heldigvis er husbonden mer enn en nevenyttig handyman!

Så er det altså noen av oss som faktisk ikke bare liker, men frydes ved dette livet. Og som kjenner at når vi oppdager den nyfødte kalven ute på marken, knapt tørr etter fødselen, eller ser sæterenga bugner og anger av markblomster og saftig gras, kjenner lukten av nyslått gras på jordet, ser hunder og katt tumle rundt på tunet i vilter lek, hente inn nylagte egg fra hønsegården, og for meg, ikke minst se gården forvandles tilbake til den tidligere tiders slektsgård jeg kan være stolt av og kjenne på sammenhengen i eget liv og hundrevis av år tilbake – ja da er det verdt alt, likevel!

Et annet, større og viktigere perspektiv, er det å bidra til å produsere trygg, velsmakende mat og sørge for at dyra har et godt liv før de blir til mat. I den grad dyr kan ha følelser, tror jeg at vi har «lykkelige kuer» og fornøyde høns! Og det er noe som gir stor mening i livet, og er da ikke verst å være med på, er det vel?

Og enda har jeg ikke nevnt alt det andre – den storslåtte naturen rundt oss på alle kanter, nærheten til den og hva vi kan høste og nyte fra den. Alle de morsomme små opplevelsene av lokale kulturopplevelser som bare finnes på bygda som seteropera, bygdespel og intimkonserter i sjarmerende små lokaler eller ute i naturen, bare for å nevne noe.

DSC_0014

Men enkelt – nei, det syns jeg ikke er den rette karakteristikk på livet vårt! Derimot kan vi med hånda på hjertet si det er godt liv, fylt av opplevelser, ny læring og masse glede!

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s