Hesteslepp på Bekkelægret

Langt inne i fjellheimen, innerst i Norges lengste seterdal, naturskjønne Einunndalen, ligger Bekkelægret. Einunndalen ligger i Folldal kommune, men når vi kommer til Bekkelægret har vi passert fylkesgrensa mot Sør-Trøndelag og er i Oppdal kommune. Du kan komme hit ved å kjøre opp ved Moskaret, øst mot Alvdal eller ved Dalholen vest i Folldal, mot Hjerkinn. På Bekkelægret slippes dølahester fra store deler av østlandsområdet siste helga i juni. 18 hopper, tre føll og en hingst skal i sommer få nyte det gode beitet i det som kalles Trondheimsfeltet, en hestehamn som visst regnes som en av de aller beste i hele Norge. Bekkelægret ligger på 1100 meter over havet og hestene kan beite opp mot 14-1500 meter. I år var det 90. gangen det var hesteslepp her, og vi ville ha med oss dette før vi dro på ferie.

Selv om været var grått, var temperaturen god og mange hadde gjort som oss og tatt turen inn på fjellet denne dagen. Mange spente små og store ventet på at hingsten, den riktig staselige Ullins Stjerneblesen fra Nes på Hedemarken, skulle slippes inn til hoppene. Han ankom noe urolig, så han ble litt bryskt klappet til på kjakene. Etter å ha blitt leiet noen runder rundt hoppene som også ble holdt i tømmene, ble det gitt signal, og alle hestene ble sluppet. Sirkuset var i gang! Det var flott å se de vakre, smekre dyra som beveget seg raskt omkring, og viste seg frem, både for hverandre og for oss tilskuere. De små, yndige føllene holdt seg tett inntil mødrene sine, men viste ingen tegn til at dette var særlig skremmende.

Vi er inne i Knutshø landskapsvernområde. På informasjonsbautaen leser vi at her vokser den mest spennende fjellfloraen i Nord Europa, arter som bare finnes her. Plantene er avhengige av at området blir beitet og slått for å danne livskraftige plantesamfunn. Reinen har beitet her siden isen forsvant for 10 000 år siden og er en del av en tidligere større stamme. Menneskelig aktivitet som jernbane og veier har begrenset områdene for reinsdyra, men det skal være en levedyktig stamme i området nå.

DSC_0053

Har du tenkt deg på fjellvandring eller -sykling i sommer, er dette området absolutt å anbefale. Jeg har sett Einunndalen beskrevet som en usedvanlig vakker fjelldal – og jeg er enig.  Det skal fortsatt være omkring 30 setre i drift i dalen. Ved bl.a. Romsdalssetra kan du både få servering og overnatting.

Jeg kan ikke la være å sitere husbonden igjen: «Tenk, så heldige vi er! Vi BOR midt oppi dette eventyret!» Ja, så heldige er vi. Men alle kan oppleve det, det er bare å ta turen!

 

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s