Mai er her, og sevja stiger!

Særlig skjønn og mild har ikke mai måned startet. Snøskurene var ikke langt unna, og deretter tok regnet over. Men det er jo håp om varmere tider, og inntil det skjer, får vi bare gjøre det beste ut av tilværelsen og nyte de små solgløttene vi får.

Vi tenkte vi ville forsøke å utnytte noe av det som er mulig på denne tida av året, til og med i vårt karrige vårlandskap. Akkurat nå, rett før knoppene brister på bjørka, er det rett tid for å tappe den for litt sevje. Bjørkesaft var et av barndommens undere, og minner om lukt av våt skogsbunn, kanskje blandet med røyk fra bråtebrann (ja, for slikt drev de med den gang). Hvis vi får nok saft, det vil si 20 -25 liter, kan vi koke det inn til sirup. Deilig til pannekaker eller is, for eksempel! Ellers er det supert å bruke ubehandlet saft i brøddeigen. Brødet blir ekstra saftig da. Heldige er vi som har tilgang til nesten ubegrenset mengde trær å tappe fra. Det må byttes litt på, slik at det ikke tas for mye fra enkelte trær.

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Mai er her, og sevja stiger!

  1. Tilbaketråkk: Bjørkesevjas vei til sirup | Storeggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s