Maten vår, hvem skal lage den…

– og hvorfor?

Dette var overskriften på et åpent møte som Bygdekvinnelaget i bygda Vingelen i Tolga kommune arrangerte i går. Som leder Ingrid Vingelsgaard åpnet med å si, er bygdekvinnelagene opptatt av alle sider ved MAT, fra jord til bord.

Til å holde hovedforedraget var siviløkonom og meningsytrer Anders Nordstad, invitert. Alle som har fulgt med på bloggen hans har opplevd et stort engasjement for norsk mat, landbruk og bygdenorge, men aller mest henvender han seg til oss alle som forbrukere. Om du ikke allerede har lest ham, anbefaler jeg å søke ham opp. Han forklarer sammenhenger og gjør analyser som kan forstås. Nordstad har erfaring med industrielt jordbruk bl.a. fra Brasil og Tyskland, og fremstår som særlig kunnskapsrik om temaet. Han tegnet i går et nokså dystert bilde av fremtida dersom ikke vi som forbrukere bruker vår stemme til å si fra og på den måten kanskje kan bidra til å snu utviklingen.

Etter at Nordstad hadde holdt sitt drøyt timelange foredrag, fikk Erling Aas-Eng fra Bondelaget, Marius Eggen fra Eggen Gardsysteri, Morten Erik Stulen som representerte Coop Oppdal og landbrukssjef i Tolga, Kjersti Ane Bredesen, slippe til. Med det fremkom et bredere og noe mer nyansert bilde. Man går ikke sulten fra et bygdekvinnelagsmøte, som seg hør og bør var det nå lagt inn en kaffe- og kakepause med nydelig hjemmebakst. Etter pausen var det paneldebatt med innspill og spørsmål fra salen. Alt ledet med stødig hånd av Guri Jortveit, redaktør i avisa «Arbeidets Rett» (eller «Retten», som avisa kalles).

Hovedsakelig satt vi igjen med inntrykk av at det er en umiddelbar fare for at vi beveger oss mot en mørk, for ikke å si katastrofal, fremtid for norsk matproduksjon. Det er trist for landbruket, men aller mest for de som spiser mat – og det er jo oss alle sammen! Denne utviklingen må vi snu og det er opp til oss alle å gjøre noe med det – nå. Begynn for eksempel med å etterspørre og kjøpe norske produkter i butikken, det er ikke så vanskelig.

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s