Gammel vakker kunst

Hovedhuset på Oddentunet. Taket på tilbygget er, som vi ser under restaurering. Sånt må til. Det opprinnelige huset var ei lita østerdalsstue. Den ble bygget på, både over og på sidene og ble det første to-etasjes huset i området.

I Os kommune (i Østerdalen, altså), ligger det et fint, gammelt gårdstun, Oddentunet. Forbi tunet går Kopparleden, den gamle handelsveien mellom Falun i Sverige og Røros i Norge. Odden gård var en ferdagård som huset lasskjørere på vei til Rørosmartnan og andre farende folk langs veien. I dag er det gamle gårdstunet en del av Musea i Nord-Østerdalen, og ligger svært vel bevart på sin opprinnelige plass på Narjordet.

Jeg besøkte det vakre gårdstunet i dag, helt på tampen av sommerens guiding. Det var vel verdt et besøk, og dessuten ganske på tide, etter å ha lest om stedet, og passert forbi flere ganger. Ellers i sommer har det foregått både kveldsvandringer og en historisk forestilling om tunet og menneskene som bodde der. Forestillingen var et ledd i 10-årsjubileet for utvidelsen av verdensarvstedet Røros bergstad til å omfatte Circumferensen – Røros kobberverks opprinnelige privilegiumsområde fra 1646. Selv fikk jeg dessverre ikke med meg forestillingen, men med en flink og engasjert guide i dag, fikk vi smakebiter fra historien til gården og små anekdoter knyttet til den.

Det mest iøynefallende ved selve huset, er bygningstypen i tillegg til den rike malingsdekoren og det kunstferdige snekkerhåndtverket. Huset sies å være inspirert av trønderske bygårder, blant annet stiftsgården i Trøndheim, riktig nok i miniutgave. Og, ja, jeg kan se noen likhetstrekk. Et besøk på Oddentunet anbefales. Siste mulighet for guiding i år er førstkommende lørdag kl 14. Klikk på bildene, så får du sett hele bildet og uten teksten foran.

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen, Kultur. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s