Midtsommer, ååh herlige midtsommer!

Sola har snudd. Eller, nei, den har jo selvfølgelig ikke det, men sommersolverv, som var i går, 20.juni, er den dagen da sola står høyest på himmelen. Sommersolverv er definert som det tidspunktet på året da jordas akse heller sterkest mot sola og inntreffer mellom 20. og 22. juni. Fra i dag blir dagene igjen litt kortere, til det hele snur igjen 21. desember. I Store Norske leksikon kan vi lese at det er knyttet tradisjoner til sommersolverv:

«Man skulle ikke foreta seg noe større arbeid på solvervsdagene som brygging, vasking eller baking, da det meste ville gå galt. Særlig var det vanlig med forbud mot «kringgjerning», alt arbeid hvor noe går rundt. I flere områder var det en forestilling om at vannet ved solverv først ble forvandlet til vin, så til eiter, før det til slutt ble til vann igjen. Det var derfor farlig å drikke vann på solvervsdagene; man kunne risikere å få i seg eiter. Av samme grunn burde man ikke vaske klær, da de kunne bli ødelagt av eiter. Regn før sommersolverv gav tørrvær etter, og omvendt.»

Vi har i grunnen tatt det ganske med ro i hele helgen, men drukket vann, det har vi gjort uten å merke spesielle problemer, heldigvis. I dag laget vi en nydelig lunsj som vi tok med oss opp til Svartåstjønna ved sætervangen vår. Det var vår midtsommerlunsj som vi gjerne gjør til en tradisjon. Vi blandet litt svenske midtsommarmatretter med våre norske, noe som viste seg å være en vellykket kombinasjon og noe for enhver smak. Siden været fortsetter å vise seg fra sin aller beste side, noe det jo har gjort en god stund allerede, var det ingen ting i veien for et deilig bad for de som ønsket det, og ellers kjærkommen avslapning for oss alle. Fortsatt god sommer til alle som følger bloggen vår!

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Fjellregionen, Kultur og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: