Flyttesjau!

Endelig får kyra våre et nytt hjem! Vi skal en periode fremover leie fjøset på nabogården, der de har sluttet med dyr nå. I høst har bonden vår holdt på å klargjøre der oppe slik at det skulle passe for ammekyra fra Storeggen. Det har tatt en god del ekstra tid da det, som så ofte ellers, har kommet til ulike komplikasjoner og forsinkelser underveis. Men sist uke var elektrikeren og ordnet det siste, og i dag var det dags for å flytte bølingen til deres nye hjem.

Plan ble lagt. Dyra måtte ledes opp til spissen av vårt eget jorde, deretter over nabojordet og over veien før siste etappe var gårdsveien opp til det andre fjøset som skulle bli deres nye hjem. Vi hadde alliert oss med et par andre familiemedlemmer, og vi var enige om å ta med Bjørk, vår gode border collie, som stort sett er en flink hjelper for oss når vi skal ha kontroll på dyra. Bonden var optimist, mens et par av oss andre nok var noe mer skeptiske.

Bonden skulle gå først og lokke med mjøl, altså kraftfor, i ei bøtte, mens vi andre skulle passe på bak og på sidene så de ikke stakk avgårde i alle andre retninger enn dit de skulle.

Det startet bra. Imidlertid er dette dyr som ikke syns det er særlig trygt å befinne seg på nye trakter, og da de nådde veien som skulle krysses, var det slutt på velviljen. En av dem snudde om og dermed fulgte alle de andre etter og hele bølingen travet ned til deres gamle fjøs. Det var bare å starte på’n igjen. Jeg fikk meg en fin trimøkt i dag, etter at vi hadde vært frem og tilbake – opp og ned igjen fem ganger før det lyktes oss å få alle dyra, store, mellomstore og små kalver, trygt og godt opp. Der har de nå fått rikelig med gress fra rundballer og de har mer plass inne i fjøset enn de har hatt før.

Oksene er igjen her hjemme hos oss, og har fått overta boligen etter kyra. Da har de også fått mer plass når de ønsker å holde seg innendørs. Vi får tro de alle blir fornøyde. Selv er vi lettet over at det hele gikk såpass greit som det gjorde.

dsc_0190

Når vi går hjem over jordet, er himmelen fortsatt lys og vakker og Tronfjell ruver som alltid i syningen

 

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Drift, Dyra på gården og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s