Er du glad i spekemat?

Hvis du søker på ordet skinkefestival, får du mange treff –  hovedsaklig på arrangement som foregår i Italia eller Spania. Sikkert både flott og godt, men nå skal det arrangeres en slik festival også i Norge, nærmere bestemt i min egen bygd, Tynset. Så alle som er glad i god mat, særlig spekemat i mange varianter, både i tradisjonelle og ulike eksperimentelle retter, bør sette av siste helgen i mai og komme til Tynset. Da arrangeres Norges første spekematfestival her.

DSC_0172

Det skal visst ha vært  flere steder i landet som har ønsket å arrangere festivalen, men det ble altså Tynset som ble valgt. Jeg vil tro valget ble gjort bl.a. på bakgrunn av at Tynset nå kan smykke seg med at dette er stedet hvor det nå etter sigende produseres noen av verdens beste skinker! Den langtidsmodnede Santa Kristina-skinken har vunnet flere NM-medaljer og Norturafabrikken er en av tre norske produsentene som eksporterer fenalår til franske gourmetrestauranter og delikatesseforretninger under den beskyttede geografiske betegnelsen «Fenalår de Norvége». Men festivalen skal være et nasjonalt arrangement, og det vil komme produsenter fra hele landet, både små lokalmat/småskalaprodusenter og større industrielle produsenter vil være representert. Det ser ut til at også produsenter av ulikt tilbehør til maten vil være tilstede med sine fristelser. Arne Hjeltnes karakteriserte en gang Røros som Norges lokalmathovedstad. Men hele Fjellregionen, som området Nord-Østerdal/Røros kalles, bør innlemmes i begrepet, da vi i flere av bygdene i Nord-Østerdal har mange småprodusenter med ypperlig kvalitet på sine varer. Eksempler på disse er Eggen gårdsysteri, Heidrun (kjekjøttprodusent), Mattiasgården (svinekjøttprodusent). Til glede for flere enn oss som bor her, begynner disse å bli kjent også utenfor nærområdet vårt.

Arrangørene lover at festivalen skal bygge oppunder kvalitet, tradisjon og nyskapning. Det vil være både en faglig del for bransjen og alle med interesse for norsk mat,i tillegg til en publikumsmesse med utstilling av norske produsenter og en rekke aktiviteter. De forteller at festivalen skal hylle den norske bonden og alle de som foredler råvarene til å bli mat av høy kvalitet.

Jeg tror dette kan bli skikkelig bra, og jeg har allerede bestemt meg for å tilbringe disse dagene på matfestival. Kommer du også?

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s