Sommersyssel i fjøset

Ingen skal beskylde oss for å drive hypermoderne! En del arbeidsoppgaver er vi nok relativt alene om å utføre på den måten vi gjør det på… Nå om sommeren er alle dyra på kun utendørs sommerbeite oppe på sætra. Der finner de ly under trærne om det skulle komme en regnskur eller flere (og det gjør det jo stadig denne sommeren!). Men ellers i året går kyra fritt inn og ut av fjøset som de selv vil. Og de er gjerne inne noen timer på dagen dersom det er kaldt eller regner eller snør. Dermed etterlater de seg også en del skit, faktisk ganske store mengder, hvis jeg skal være helt ærlig. Kufjøset vårt er den gamle møkkakjelleren fra da forrige eier hadde sauer her på gården. Den ble rensket opp og malt og det ble satt inn tre binger bl.a. for å dele av for kalver og for å oppbevare fór og diverse utstyr. Bortsett fra når de fikk kraftfór, eller mjøl, kunne dyra bevege seg fritt i fjøset. Gulvet ble strødd med halm, og når halmen blandes med møkk, oppstår talle.

I løpet av vintersesongen har vi måkt ut en del talle, og vi har strødd ny halm mange ganger. Likevel var det en svær jobb å få rensket opp alt nå når kyra var reist på «sommerferie». Også ute rundt fõrhekken («matfatet») måtte det renskes opp, og til sammen ble det en diger haug med talle og kumøkk. Og vi fikk noen flere økter med styrketrening igjen! Siden traktoren er for høy til å komme inn i fjøset, må nemlig all møkka spaes ut med håndkraft!  Ute kunne vi heldigvis bruke traktoren  for å fjerne det som lå rundt fórhekken. Nå er jobben gjort og det gjenstår bare å strø ny halm før dyra kommer tilbake fra ferien sin uti september en gang. Ja, og så må haugen utenfor fjøset kjøres bort, men det gjør vi med traktoren!

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Drift og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s