Midtvinter

DSC_0929

I dag var det solsnu, eller vintersolverv. Igjen går det mot lengre dager og lysere tider. Juleforberedelsene har det vært så som så med her i huset i år. Lange dager på jobb, bortreise på kurs flere dager i desember, og ikke minst arbeidet i fjøset har begrenset de tradisjonelle førjulsaktivitetene. Men nå har jeg fri, husets døtre har kommet hjem til jul, og som vanlig blir det da en ordning på alt.

Etter den gamle primstaven, er 21. desember Tomasmesse. Typisk for den dagen, var kakeline, lefsebaking og julebrygging. Hvis det var fint vær, ville det bli så resten av vinteren. Hos oss har det vært fint, passe kaldt vintervær, så det lover bra! Noen kakeline har det ikke vært i dag, den ble unnagjort tidligere i desember. Lefsebaking gjorde jeg hos Marit på Tolga for noen dager siden, og i dag fikk jentene og jeg unna litt mer av julebaksten. Sju slag vil det garantert ikke bli hos oss i år heller, men litt må vi ha av de tradisjonelle kakene også her i huset.

Prøysenåret går også mot slutten. Vi har i hele 2014 feiret og minnet vår flotte dikter Alf Prøysen, siden det 23. november i år var hundre år siden han ble født. Jeg har kost meg over fine tv-programmer om ham og i vår NRK Hedmark- og Opplandsradio, har jeg lyttet til  «Dagens Prøysen». Her kommer Prøysens «Ventesang», en mindre kjent vise fra Hedmarksdikteren:

Nå har vi det de voksne kaller julestri                                                                                                       da skal jeg side henger i.                                                                                                                             Men alle barn i verden synes sånn som vi                                                                                           at julestria er en deilig ti’

For dette har vi venta på så lenge, ja så lenge, å så lenge,                                                             ja, dette har vi venta på så lenge, og en, to, tre så er det jul.

Når mor skal bake kaker så er gleden tent,                                                                                             vi står så spent og ber så pent.                                                                                                             Men mor er sint og sier «Sitt i ro og vent!»,                                                                                         og endelig så blir en plate brent.

For dette har vi venta på så lenge, ja så lenge, å så lenge,                                                             ja, dette har vi venta på så lenge, og en, to, tre så er det jul.

Så skal vi lage gaver om det blir litt smått,                                                                                               så pakk det flott og gjem det godt.                                                                                                           Men gjemmer du det innerst i et musekott,                                                                                         så synger alle musene når du har gått:

Pip! Dette har vi venta på så lenge, ja så lenge, å så lenge,                                                             ja, dette har vi venta på så lenge, og en, to, tre så er det jul.

Ja, jula er det herligste som fins på jord,                                                                                                 i sør og nord og hvor du bor,                                                                                                                         så gledes vi når grana står der tent og stor,                                                                                         og alle sammen synger med i kor:

Å –  dette har vi venta på så lenge, å så lenge, å så lenge,                                                              ja, dette har vi venta på så lenge, og ENDELIG så er det jul!

DSC_0714

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Midtvinter

  1. Birgit sier:

    Ønsker dere en fantastisk fin jul på vakre Storeggen. HEr i Bærum er det endelig sne og Julestemning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s