Vips, nå snur sola igjen!

Jada, alle klager over at tida går så alt for fort. Noen ganger er det fint, andre ganger skulle vi gjerne ha stoppet den ørlite grann. Man kunne alltids ha hatt behov for litt mer tid i disse førjulsdagene, og når jula er kommet, går det i alle fall så alt for fort. Jeg skulle veldig gjerne riktig sunket ned i julens myke, dunkle dager uten tanke på annet enn å komme gjennom det vakre juleheftet «Juleroser» eller kanskje årets årbok for Nord-Østerdalen, med en kopp krydret julegløgg i hånda og knaskende på et par julekaker. Og, for ikke å glemme, med hele familien hjemme, glade og fornøyde samlet hos mor og far. Ja, ehmm, det er altså drømmen! Og noe blir helt sikkert oppfylt, også i år. Men dagene kommer til å gå så alt for fort, som vanlig… Vinteren forøvrig kunne vel noen enhver ønsket gikk enda litt raskere. I hvert fall er ikke jeg noen stor tilhenger av kulde og mørke, og trives definitivt best i den lysere halvdelen av året.

 

Fortsatt er vi imidlertid i førjulstid, den aller mørkeste tida på året. Selv om Tynset ikke ligger veldig langt nord i landet vårt og selvfølgelig ikke har mørketid, er det ikke mange timer med lys disse dagene oppunder jul. I morgen er det vintersolverv, eller solsnu, igjen. Soloppgang er omtrent kvart på ti og allerede kvart på tre går sola ned igjen. Det vil si, den er ikke synlig alle disse fem timene, fordi fjellene skjuler den deler av tida. Når klokka i morgen passerer 17.27, «snur» sola i år. Da går det mot vår og sommer igjen!

Det som egentlig har skjedd siden forrige solverv, er at jordkloden har beveget seg til andre siden av sola, slik at den nordlige halvkule tipper vekk fra sola i stedet for mot sola, slik den gjorde ved sommersolverv.

I morgen skal vi feire solsnu her på Storeggen! Vi gleder oss til å fylle gården med folk som hjelper oss til å få den skikkelig gode julestemningen, bare tre dager før jula kommer «på ordentlig». Vi gleder oss!

DSC_0573

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s