Deilige desember

Desember for meg er forventning, sanser som pirres av gjenkjennende, gode dufter , musikk og farger. Og – kanskje det viktigste – minner som dukker opp gjennom lukten av grønnsåpe og pepperkaker og alt det andre som hører med og kommer tilbake år etter år. Fortsatt er det sånn at blant annet kongerøkelsen som tennes første desember fremkaller den gode julefølelsen som ble etablert i barndommen og som lever videre i vårt hus, som nå er her på Storeggen. Vi kan ikke skryte av å ha mørketid her i Nord-Østerdalen, men jammen er det dager i desember som ikke slipper til mye lys. De dagene det er klarvær, blir sola borte bak Tronfjell midt på dagen, og er det overskyet, blir det slett ikke skikkelig lyst i løpet av dagen. Men lyset like før eller like etter sola kommer opp over fjellene, er nydelig!dsc_0071

Store deler av landet ser ut til riktig å plages av mangel på snø i år. Hos oss er vi så heldige å ha hatt et hvitt teppe overalt helt siden første november, og julestemningen kom derfor ekstra tidlig. Et par mildværsperioder har heldigvis ikke klart å ødelegge.

En ny situasjon for oss på Storeggen er at vi har fått et nytt familiemedlem, en fjortenåring som har kommet alene til Norge fra et krigsherjet land, og som derfor trengte en familie å flytte inn til. Vi var de heldige som fikk bli hans norske familie. Nå gleder vi oss til å feire jul sammen med ham og de andre barna, som kommer hjem til jul når alle eksamener og oppgaver er innlevert. I mens koser vi oss ute og inne, med snøen, levende lys og bakst og stikker innom de julemarkeder som dukker opp i nærområdet vårt og bidrar til en ekstra spiss på førjulstida. Til helga er det museet på Ramsmoen og Parkveien – julegata på Tynset – som har sine julemarkeder. Hvis du virkelig vil oppleve julestemning, ta en tur dit, da vel!

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Deilige desember

  1. Laila Schau sier:

    Så koselig julestemning både på Storeggen og området rundt. En skikkelig god jul og et spennende godt nytt år ønskes til alle på Storeggen fra et snøfritt Østfold

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s