Tynset på (spekemat)kartet

Om få dager, nærmere bestemt torsdag 26. mai, åpner spekematfestivalen på Tynset. Tidenes første, faktisk. Det var på tide å løfte frem den norske maten, og spekemat er vel noe av det norskeste vi spiser – over hele landet, tror jeg. Tynset har nå de par siste åra markedsført seg som landets «skinkehovedstad», og her produseres nydelige langtidsmodne spekeskinker som har oppnådd priser for sin utsøkte smak.

Og det skal markeres så det riktig merkes! Ikke bare med god mat, heller. I tillegg til at kapasiteter innen kokkefaget, som Arne Brimi og Charlotte Mohn Gaustad kommer til bygda, vil det være ulike foredrag og seminarer om f.eks. «Landbrukets bidrag til det grønne skiftet» eller «Samarbeid er nøkkelen til suksess innen lokalmat», for å nevne noe. Det vil være mulighet å delta på festaften med treretters middag, man kan bli med på Smaken av Nortura, en vandring på fabrikk med smaksprøver, det blir urpremiere på en kammeropera, skrevet for anledningen, man kan smake og lære om øl, det er spekemat og akevitt aften, og det blir åpning av mange kunstutstillinger med verker av bl.a. størrelser som Kjell Nupen, Pia Myrvold, Kjell Midtun, Håkon Bleken, Håkon Gullvåg, Odd Nerdrum og mange flere, ikke minst Pushwagner, som selv vil være til stede ved åpning av utstillingen.

Det er også mulighet for å besøke en av de åpne gårdene i bygda for å se «hvor den gode smaken kjæm fra». Alt dette er bare noe av det som skal foregå disse dagene, fra åpningen torsdag og til festivalen avsluttes søndag. Vi gleder oss til liv og røre i bygda vår, og har plukket ut noen av aktivitetene vi har lyst til å få med oss. Noe skal forresten allerede være utsolgt, men mye av det som foregår kan man bare møte opp til. Hele sentrum vil nok bli preget av festivalen, dette kommer til å bli flott og noe for alle!

PS! Det meldes om at sommeren kommer akkurat til festivalstart!

DSC_0911

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s