Vakre toner

Så heldige vi var! Fredagskvelden ble tilbragt i Bortistu’, den sjarmerende kaféen på den gamle gården på Neby sammen med Tone Hulbækmo og hennes både sarte, vakre, viltre og morsomme toner. En håndfull andre hadde også funnet veien til Bortistu’ denne kvelden. Jeg undrer meg på hvorfor ikke flere benyttet anledningen til å høre Tones musikk live. De gikk glipp av en fin opplevelse og god start på helgen, så mye er sikkert!

Tone Hulbækmo fra Tolga er en musiker som er kjent over hele landet, og hun har mottatt flere Spellemannspriser. Musikken hennes betegnes ofte som folkemusikk, men den er så veldig mye mer! Hun ga nylig ut en ny soloplate. Der blander hun ulike sjangere, alt fra mer tradisjonelle folketoner, til blues og rap og viser. Harpemusikk, dvs med den gamle norske harpa, ikke den større kunstmusikkens harpe, går igjen på plata. Den norske harpetradisjonen fra middelalderen, døde ut og bare ni slike harper er bevart (Tone undres på om folk ga opp harpespillingen fordi harpa må stemmes og stemmes og stemmes…). Mye tyder på at Østerdalen var området der tradisjonen levde lengst,  og med østerdølen Tone har den norske harpemusikken gjenoppstått i hennes egen form.

Musikken på den nye plata hennes er så sart og nydelig at det ikke er vanskelig å drømme seg langt inn i eventyret og la tankene vandre til musikken. Stifinner heter plata, som forresten er en dobbel-cd. Tone skriver selv i forordet til tekstheftet som følger med, at «Plata er mitt personlige musikalske uttrykk, der jeg lager musikk som er inspirert av møter med mennesker, samspillgleden jeg har hatt med musikere rundt omkring på kloden, steder jeg har besøkt og opplevelser jeg har hatt når jeg har vandret på stiene og plukket med meg inntrykk, en melodistubb jeg har kommet på her, en liten rytmefigur der.» 

DSC_0598

Bjeller fra tibetanske jakokser. Ulik størrelse gir ulike toner, perfekt til en norsk kulokk!

Tone har tonesatt dikt av flere kjente og kjære Hedmarksdiktere, Hans Børli, Ove Røsbak, Alf Prøysen og, ikke minst Halldis Moren Vesaas. Sistnevnte samarbeidet Tone og mannen hennes, Hans Fredrik,  tett med for mange år siden. På plata har Tone med seg hele sin musikalske familie; begge sønnene, Hans og Alf og mannen Hans Fredrik Jacobsen. I tillegg har hun med tre andre musikere, Ellen Brekken, Heida Karine Johannisdottir Mobeck og Rob Waring  på noen av melodiene. Men denne fredagskvelden i Bortistu’ var det bare Tone selv og trøorgelet, harpa, lyra – og jakoksebjellene! Dem har hun tatt med seg fra Bhutan, der hun og Hans Fredrik var i fjor. De ga en ekstra dimensjon til den vare kulokken Godsøta Jylland og høres ut som om de er laget nettopp for å spilles til slike kulokker. Plata er rett og slett veldig fin, annerledes enn noe annet, men lekker, melodiøs og spennende. Og hvis du vil ha musikk som senker hjerterytmen og gir ro i sjelen, anbefales Stifinner. 

DSC_0632

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s