Januar

Fælt så fort tida går. Allerede har vi kommet flere dager ut i årets første måned, og i morgen er vi tilbake i den vanlige hverdagstralten, med eller uten nyttårsforsetter. I dag har kulda begynt å feste grepet på vinteren igjen her hos oss. I følge landets metereologer skal det nå bli en lengre periode med skikkelig kaldt vintervær, eller kanskje mer vanlig januarvær. Vi benyttet dagen til å gå en fin frisk tur i vakkert, friskt vær mens det ennå er temperatur til det.

Januar måned var en av to måneder som ble lagt til den romerske kalenderen etter at den opprinnelige kalenderen med bare ti måneder førte til forvirring for bøndenes planlegging av våronna da kalenderen ikke fulgte årstidene.  Etter mye rot og forskjellige varianter med antall dager og måneder, la man i år 46 før vår tidsregning til en ekstra dag hvert fjerde år i den andre av de to nyeste månedene. Således ble skuddårsdagen til. Denne endringen ble beordret av Julius Cæsar, og kalenderen som vi fortsatt bruker i dag, kalles derfor den julianske kalender.

Men tilbake til januar. Måneden er oppkalt etter den romerske guden Janus, som på sin side har navnet etter det latinske ordet ianua, som betyr dør eller port. Janus er guden for enhver slutt og alle begynnelser. Janus har to ansikter, ett som skuer bakover i fortida og det andre ser fremover, inn i framtida. Altså er januar et svært passende navn for årets første måned da vi ved nyttårsleite ofte ser bakover på året som har gått og samtidig inn i det nye året, mot framtida. 2015 har vært et spesielt år, hvis vi ser utover vår egen vesle verden. De to store temaene den siste tida har vært klima og flyktninger, noe som dessverre ikke ser ut til å bli mindre aktuelt i året vi nå har startet på.  Jeg slutter meg til håpet og ønsket som mange har ytret de siste dagene, om en fredeligere og bedre verden i 2016.

 

 

Dette innlegget ble publisert i Året rundt og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s