Østerdalsmusikken

For et par uker siden overvar vi en konsert i Tynset kulturhus, der musikk fra Østerdalen sto i fokus. Musikerne Tone Hulbækmo og Hans Fredrik
Jacobsen inviterte til feiring av Ole Mørk Sandvik.

Sandvik, som var fra Hamar, var musikkgransker og samlet folkeminner fra mange steder i Norge, hovedsaklig fra Østlandet. Sandvik tok, som den første, doktorgraden på norsk folkemusikk. Han reiste ikke bare rundt i Norge, men også i Irland og Skottland, der han samlet inn og skrev ned noter. I dag er hans etablering av Norsk Musikksamling en del av Nasjonalbibloteket. En del av samlingen heter altså Østerdalsmusikken. Den inneholder alt fra salmetoner til danser og festmusikk fra distriktet her.

Denne kvelden i kulturhuset fikk vi oppleve mange ulike aktører, både profesjonelle og amatører. Foruten Tone og Hans Fredrik deltok  «Spellmoen Spellmannslag med nør’n fra Nøren», sangkoret «Sneppen», «Strømmen Spellmannslag», Arild Plassen, Gunn Brøndbo og Helge Brøndbo Plassen, Oline Vingelsgård, Synne N. Løvik og Inga Trøan Sundt, Arild Nygaard, Mary Barthelemy fra Røros, og koret «VingelSingers». Det ble en feiende flott feiring av Sandvik og musikken som stammer fra distriktet vårt. Overraskende mye forskjellig musikk med ulike uttrykksformer, også med innslag av nyere toner.

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen, Fra gammelt av, Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s