Fjellets gull

DSC_7272

Denne helga har vi også vært på fjelltur. Det fine været har holdt seg, og det er fantastisk å komme seg opp i høyden og se det flotte utsynet nå når det nærmer seg høst. Lufta er ganske klar og bidrar til at vi kan skue langt av gårde. Denne gangen hadde vi imidlertid en tanke om å se mer ned enn utover; vi var på utkikk etter fjellets gull, nemlig multer. Og vi var heldige og fant noen flotte multemyrer – så det var bare å bøye ryggen og plukke!

Fakta om bærene: Multe, også kalt molte (Rubus chamaemorus) er en flerårig plante som kan bli snaue 30 cm høy og har en krypende jordstamme. Multe har vært brukt mot forskjellige plager, både forkjølelser og mageproblemer, avhengig av hvilke deler av planten man har brukt. Den inneholder også mye C- og A- vitaminer i tillegg til en god del andre stoffer som virker på forskjellige deler av kroppen. Multer er vanlig på myrer, men forekommer i størst mengde nordpå i landet, der den også noen steder dyrkes kommersielt.

Et par uskrevne regler må man kjenne til om man skal på multetur. Man plukker IKKE kart! Uansett om det er dårlig med bær, skal man la de umodne bærene stå. Og så er det en annen «regel», man sier IKKE hvor man har funnet multene. Mange har sine helt bestemte steder å lete etter de ettertraktede bærene og det er fånyttes å spørre hvor det er.

Sønnen vår mente forresten at begrepet  bærtur fikk en ny og konkret betydning. Når man finner en del bær, følger man ikke særlig med på hvor man går – stumpen i været og nesa i myra og plutselig er man langt utenfor der man trodde man var – og hvor er turfølget??? Heldigvis var det ingen som gikk seg helt bort, og vi kom alle helskinnet hjem med spannene fulle av «gull»! Jeg ser at det er mange som har vært ute i samme ærend som oss i helga, og som dem, kan også vi glede oss over å ha sikret årets juledessert – og mer til. Forresten, hvorfor ikke prøve en ny vri på akkurat den desserten i år? Her kan du se en spennende oppskrift som ser riktig så lekker ut, den vil jeg i alle fall prøve.

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Fjellregionen og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Fjellets gull

  1. Laila Schau sier:

    Ikke vanskelig å forstå at dere senker skuldre og lader batterier i så vakker natur som dere har rundt dere. Nydelige bilder du legger ut Marianne. Fikk helt vann i munn av bildet med multemyra.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s