Hør, gjøken!

Vi har hørt gjøken i dag! Betyr det egentlig vår eller sommer? I følge kalenderen har det vært sommer en stund, men følelsen av sommer har ikke vært påtrengende i det hele tatt. Men nå har vi forstått at det skal bli tosifret gradeantall, nesten oppunder tjue, de neste par dagene. Og vi har altså hørt gjøken. Det må da bety at det også i år kan bli sommer. I følge Store Norske leksikon skal gjøken være ankommet over hele landet i løpet av mai måned- så det er på høy tid å høre at den er her, syns jeg. Og den blir ikke særlig lenge her hos oss. Fortsatt i følge Store Norske leksikon, trekker den tilbake til sitt «vinterkvarter» i tropiske og sørlige Afrika allerede i slutten av juli eller begynnelsen av august. Gjøken parer seg fritt uten å holde seg til en og samme partner, og den legger mellom ti og tjue egg – alle i andres reder. Gjøkungen er vel kjent for en mindre sympatisk atferd i redet, der den dytter ut vertsfuglens egg og unger. Bare omtrent 25% av gjøkeggene vokser seg til voksne fugler. Jeg tror ikke jeg noen gang har sett gjøken, men det er svært hyggelig å oppdage gaukegal om våren. Og jeg husker vi som barn forsøkte å springe etter lyden for å kunne stille oss under treet der gjøken satt og gol. Da ville vi nemlig få oppfylt tre ønsker!Bildet av gjøken er lånt fra Bing.com/images.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s