Julemarked

Endelig er desember her! Nest etter en deilig sommer, er desember min favorittid! Jeg elsker å pusle og pynte til jul, og kjenne på forventningene i advent. I år blir det nok ikke så mye tid til slik pusling før jula nesten er her, men i går var jeg i hvert fall på julemarked, og der kom julestemningen! I tillegg har det snødd her i hele dag, så ute har det i alle fall pyntet seg til jul, om jeg ikke har alt på stell inne.

Julemarkedet som jeg besøkte, var på Neby, min «nærgrend», hvis jeg kan kalle det så. Neby var det første sentrumet på Tynset før jernbanen ble anlagt og stasjonsbyen med den. Neby hadde kirka, folkeskolen, landhandel, apotek, meieri, skysstasjon, post og tingstue. Tynset bygdebok forteller også at det på Neby var tre vinhandlere med bevilling på livstid samt tre ølutsalg. Bortistu Neby er den eldste gården på Tynset som fortsatt eksisterer. Den eldste brukeren som en kjenner til der, var Olle Eriksen som ble født i 1583. De siste  eierne hadde ingen etterkommere, og opprettet derfor en stiftelse for at gården skulle bli tatt vare på for ettertida. 

Julemarked i disse gamle omgivelsene passer veldig godt, og jeg hadde en koselig formiddag med trivelig snakk med flere av utstillerne og arrangørene. Her var mye fint både for øyne og gane! Vi kunne få kjøpe julebakst i Bortistu Neby, og i grendehuset Glomtun var det mange  utstillere med håndtverksprodukter av ulike slag. I tillegg til mulighet for å sette seg nedpå med en kopp kaffe og et kakestykke eller annet godt, fantes bakst, ullprodukter, klær, duker, kort, puter og mye mer som kunne kjøpes med hjem. Ganske lurt for å få unna litt av julegavehandlinga. Til neste år er sikkert anledningen der igjen, og du er herved oppfordret til å besøke vårt lokale julemarked om et års tid, det vil bli det sjette i rekka. Og, forresten, hvis du ikke har oppnådd riktig stemning innen neste helg er muligheten god, dersom du oppsøker Røros. Da er hele byen der et stort sjarmerende julemarked!

Kom, kom, til julemarked!

Kom, kom, til julemarked!

Julenekene er også på plass

Julenekene er også på plass

Vakkert, gammel inngang ønsker oss velkommen inn

Vakkert, gammel inngang ønsker oss velkommen inn

Sjarmerende lokaler og masse deilige produkter å få kjøpt

Sjarmerende lokaler og masse deilige produkter å få kjøpt

Mye igjen selv om det er på tampen av markedet

Mye igjen selv om det er på tampen av markedet

Koselige islykter utenfor Glomtun

Koselige islykter utenfor Glomtun

Denne damen satt og laget  ting og solgte bl.a. strikkete julekuler a la Arne og Carlos

Denne damen satt og laget ting og solgte bl.a. strikkete julekuler a la Arne og Carlos

Søte julekuler med barn på kjelke og snøkrystall

Søte julekuler med barn på kjelke og snøkrystall

Mohairprodukter, fantastisk mjukt og deilig! (- og så vakkert!)

Kasjmirprodukter, fantastisk mjukt og deilig! (-  og så vakkert!)

Utstilleren driver selv med mohairgeiter på Stubsjøen Søndre, mot Kvikne, og lager mange av de flotte tingene

Utstilleren driver selv medkasjmirgeiter på Stubsjøen Søndre, mot Kvikne, og lager mange av de flotte tingene

Blide damer som har jobbet masse  for å få til det flotte julemarkedet

Blide damer som har jobbet masse for å få til det flotte julemarkedet

Snøen laver ned i dag, 1. desember og skaper flott førjulsstemning

Snøen laver ned i dag, 1. desember og skaper flott førjulsstemning

Dette innlegget ble publisert i Året rundt, Bygdeliv og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s