Linoljemaling

Jeg har sett frem til å starte malingen på kjøkkenet – eller kanskje jeg skal si at jeg har vært veldig spent på hvordan det vil ta seg ut. Vi bestemte oss for å bruke linoljemaling på den gamle veggen. Den består av et spesielt panel, håndlaget av tjukke furubord, satt tett sammen slik at de danner en bred, glatt plate. Mellom platene er det satt smale, flate bord, noen millimeter tjukkere enn de brede platene og som binder dem sammen. Ved å gå ut fra farger vi har funnet på det gamle panelet, har vi bestemt oss for en lys blå-turkis farge, som likner mye på en av originalfargene. Det var ikke så lett å se hvilken av fargene som var originale, for det var svært mange sjatteringer av blått/turkis. Nå er to strøk malt, og resultatet så langt ser lovende ut. Stolpene mellom skal få en gråfarge, og gulvet vil vi male likt dem. Litt tungvint med linoljemaling, både fordi den har rykte på seg å være spesiell og vanskelig å få til, men mest fordi den slett ikke er å få tak i her vi bor (bortsett fra om vi bestiller store kvantum). Dermed må jeg ut på tur for å handle malingen. Bygger’n på Os, rundt fire mil nordover mot Røros, er heldigvis behjelpelige med i hvert fall treliters spann. Tidligere kunne vi få en-liters bokser også, men det er visst ikke lenger i produksjon, dessverre.

DSC_0496

Slik så kjøkkenet ut sist vinter, før vi startet rehabiliteringen (vi har her riktignok allerede fjernet det nedsenkede taket, og det gamle har dukket opp. I dag er det et helt nypanelt tak, ferdigmalt!)

Det ytterste laget med nyere plater er fjernet, veggen er lektet ut og  isolert

Det ytterste laget med nyere platerble fjernet, veggen  lektet ut og isolert

Panelplatene må høvles noe på baksiden for å passe etter at veggen har blitt lektet ut og isolert

Panelplatene måtte høvles noe på baksiden for å passe etter at veggen var blitt lektet ut 

Det gamle panelet settes på igjen

Det gamle panelet ble satt på igjen

Alle platene er satt på plass igjen

Alle platene har kommet på plass

Linoljen er innkjøpt og klar til bruk

Linoljen er innkjøpt og klar til bruk

Maleprosessen er i gang

Maleprosessen er i gang

To strøk ferdig

To strøk ferdig! Hvor mange trengs, mon tro?

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Før og etter, Oppussingsarbeid og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Linoljemaling

  1. Mads Ramstad sier:

    Hei, Vi restaurerer for tiden museets fredede fyrstasjon bygget i 1846. Etter tre år er vi kommet til interiøret, og valget av malte flater. Vi tar utgangspunkt i de lagene vi finner, og hos oss er det på et soverom gult-blått-gult. Vi maler nå samme lagene, og maler tynt på tynt så det får en gjennomskinnelig effekt. Det er det som var gjort tidligere, og vi synes det gjør veggene «levende». Så kanskje to lag holder? Det er spennende å følge prosjektet deres! Hilsen Mads

    • storeggen sier:

      Hei Mads! Så artig måte å gjøre det på! Vi får se hva det blir til her, tar uansett pause i dag og vil se hvordan det ser ut når det tørker skikkelig 🙂 Vi har i hvert fall valgt å beholde riper og hakk i panelet, etter års bruk. Det gjør det også litt mer levende enn om det skulle sparkles og pusses helt glatt. Da kunne vi vel like gjerne ha brukt nye plater. Måtte imidlertid sparkle litt noen store sprekker mellom et par plater, men etter de to strøkene ser det ut til at sparkelen ikke synes gjennom.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s