Fra en dal til en annen – Friisveien

Det finnes flere muligheter for å komme seg fra Gudbrandsdalen til Østerdalen, – eller omvendt. Veien over Venabygdsfjellet er kanskje den best kjente fjellovergangen, og går over den nordligste delen av Ringebufjellet.  Friisveien går lenger sør. Veien er fylkesvei, men hele strekningen er åpen bare i sommerhalvåret, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid. Den er forøvrig den høyeste fjellovergangen mellom de to dalførene, opp til 1158 m.o.h. på det høyeste. Vi kjørte nylig Friisveien, hjem fra Østfoldtur, som et alternativ til hele Østerdalen. Siden vi hadde en lang reise totalt sett, og måtte komme hjem i rimelig tid, valgte vi det korteste alternativet som omfatter Friisveien, fra Ringebu til Atndalen, en strekning på 48 km. Veien har fått navn etter forfatteren og professoren J.A.Friis i 1878. Friis ferierte her i fjellet i mange år, noe han har beskrevet i boka ”Til fjeld i Ferierne. Jæger og Fiskerliv”. Han fikk bygget steinbua som ligger like inntil veien, omtrent ved veiens høyeste punkt. Hytta eies i dag av Ringebu fjellstyre.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s