Fåsten

Fåsten er en 780 m høy fjellknaus som ligger nesten rett bak Storeggen. Toppen er delvis blankskurt med fine skuringsstriper etter siste istid, og derfra kan vi se utover hele Tynsetbygda, nordover Tunndalen og sørover Glåmdalen til Alvdal. I gamle dager sto det en krigsvarde, såkalt vete, på Fåsten. Slike veter ble brukt til å varsle om fiender eller fare. Veten på Fåsten skulle sannsynligvis varsle til Brandvollsten i Alvdal, 15 km lenger sør.

Informasjonstavle om Fåsten som kulturminne

Fin søndagstur til Fåsten

Vi valgte ikke den letteste ruta på denne turen

Fornøyde turgåere/klatrere nærmer seg toppen

Upåklagelig utsikt – her mot Rondane

God utsikt også til de nære ting – gården vår

Hele bygda kan ses fra toppen

Sørover, Glåmdalen, med Tronfjell til venstre

Like under toppen på vestsida, finner vi et lite gruvehol. Bergarten er mørk, med et sterkt innslag av et mørkeblått eller svart mineral. Det svarte mineralet er kromitt, et svakt magnetisk mineral som brukes til forkromming, laging av fargestoffer mm. På grunn av at det er magnetisk, kan man oppleve at kompassnåla oppfører seg noe merkelig når en befinner seg på Fåsten. Mot slutten av siste krig, var det ofte tyske soldater oppe på Fåsten, og det ble etter krigen funnet kamuflasjerende tak utover gruvehola. Antakelig drev soldatene med peiling av norske illegale radiosendinger der.

Blankskurt fjell, i dag med snødryss på

Spennende å kikke inn i kromgruva

Gruvehola fra innsida

Dette innlegget ble publisert i Historien forteller. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s