Tynsetmart’n

Like årlig som høstjakta, kommer Tynsetmart’n. Ikke like kjent som Hamarmart’n eller Rørosmart’n, men vi opplever at det er en fin høsttradisjon, som skaper liv og entusiasme, forhåpentlig uten «fyll og ulivnad» som i tidligere tider.

Handels- og serviceseneteret Tynset skriver: Tynsetmart’n ble opprettet i 1744, men ble nedlagt i 1780. Denne martn varte bare en dag og klarte aldri å løfte seg ut av det smale formatet. Stedet var Neby og etter sigende skulle den vare i 9 dager. På grunn av for mye ”fyll og ulivnad” ble den imidlertid lagt ned i 1780 for så å gjenoppstå i 1881 som kombinert handels- og dyrskumartn. Den har i alle tider vært arrangert i slutten av september og begynnelsen av oktober. Dette fordi det skulle passe med retur fra setring, bøndenes oversikt over vinterfor og dyreflokk.

I begynnelsen fant en gjerne slipesteiner, ovner, tau, gryter og kjeler, linvarer, ljåer, økser og mye mer. En fant også sild og tørrfisk, hester, lærvarer, sølvpenner, søljer og andre varer i samme sortiment. Krydder, bakevarer, kaffe, te og tobakk var heller ikke uvanlig. De lokale utstillerne kom gjerne med huder og skinn, tjære og matvarer som ost, smør, kjøtt vilt og fisk.

Dagens form på mart’n fikk vi i 1959 da handelstanden ville gjenoppfriske mart’nstradisjonene. 
Ca 15 000 besøkende finner årlig veien til fjellregionens handelsmartn nr.1 – på Tynset.

Bildene nedenfor er hovedsaklig fra Landbrukets dag i Museumsparken, men det var salgsboder, tivoli og liv over hele Tynsetbyen.

 

Høstens markedshappening på Tynset

Tynsetbyen er mart’nsklar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s