Ingen gjerder – «NoFence»

I desember 2019 fikk vi noen få geiter som skal hjelpe oss å holde vegetasjonen nede enkelte steder på gården og på setervangen. Vi hadde hørt – og visste også av erfaring etter at yngstedatteren hadde vært geitebudeie noen somre, at dette er dyr som er vanskelig å ha kontroll på. Vi bestemte oss derfor for å forsøke såkalt NoFence for å holde dem der vi ønsket de skulle være.

Dette er en elektronisk «bjelle» som reagerer på en grense som er satt ved hjelp av gps. Geitene får en pipetone når de er like ved grensen. Det høres en gradvis mer høyfrekvent tone jo nærmere grensen geita kommer. Dersom den fortsetter og treffer grensen, vil geita få et lett elektrisk støt. Etter kort tid lærer den seg at den skal snu når pipetonen dukker opp, og den vil dermed holde seg der vi ønsker den skal være. Grensene kan vi selv flytte på med hjelp av vår egen PC når vi vil ha beitet et annet sted.

Vi kan følge med på hvor dyra befinner seg innenfor beiteområdet ved hjelp av en app på telefonen eller datamaskinen. Av og til må batteriene i bjellene skiftes. Det ser vi også på appen. I dag skiftet vi batteri på tre av våre geiter. Lilli er alltid på tur, nysgjerrig og egenrådig, og hennes bjelle er oftere tom for strøm enn de andres. Men i dag måtte i tillegg bjellene til bukken Bruse og til Edda skiftes. Samtidig passer alle geitene på å få litt kos og sosial kontakt med oss tobente. Nå om vinteren holder geitene til nede i det gamle fjøset, men til sommeren skal de igjen opp til bjørkehaugen vår der de har en liten gapahuk som kryp-inn, og etter hvert skal de få komme lengre av gårde på utmarksbeite.

Vi har vært fornøyde med NoFence på geitene våre, men til sommeren blir det en større test. Da skal vi prøve det på en del av kyra våre når de skal på utmarksbeite i fjellet.

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Drift, Dyra på gården, Historien forteller og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s