Låvelager

Vakre Savalen er stedet på Tynset som nå snart huser 180 flyktninger.

Området ved den vakre innsjøen, Savalen, er stedet på Tynset som nå snart huser 180 flyktninger.

Flyktningekatastrofen i Europa har også nådd Norge og til og med lille Tynset! Det er opprettet flere akutte flyktningemottak rundt om i landet, deriblant på Savalen (Tynset), for å gi mennesker tak over hodet de første dagene eller ukene i Norge, før de får tildelt noe mer permanent oppholdssted i et ordinært mottak. Savalen er mest kjent som vintersportssted, men det har også tidligere vært mottak for flyktninger der.

Det finnes facebookgrupper for mange slags formål, og en av dem er en nasjonal «Flyktninger, velkommen til Norge»-gruppe, og så er det på de ulike stedene laget lokale undergrupper, som vår «Refugees welcome to Fjellregionen (Nord-Østerdalen)». I forbindelse med at gruppa ble opprettet, ble det startet en innsamling av klær og utstyr til flyktningene. Siden informasjonen var/er sparsom, var det lite man visste om behovet. Da de første menneskene ankom, så man imidlertid at det var et stort behov for varme klær og sko. Ingen hadde sokker, for eksempel.

Det strømmet inn med klær fra fjern og nær! Noen kom med flere esker og sekker med tøy, noen kom med leketøy, barnebøker og annet utstyr til barn og babyer. Noe ble levert på Kvikne og noe hos oss på Storeggen. Det ble deretter kjørt opp på Savalen. Der ble det sortert og plassert i det som til vanlig fungerer som butikk der oppe for turister i sesongen. Det var takknemlighet og spore i ansiktene til de som kom og fikk klær, og det skal ha vært flere som var overrasket over at de ikke måtte betale noe for det de fikk. Noen av de frivillige har vært i butikken hver eneste dag, og det er imponerende hvilken innsats som er lagt ned der. Nå har alle som kom foregående uke fått det de trenger, men fortsatt strømmer det inn klær. Vi tar i mot og lagrer det på låven inntil videre, da butikken for øyeblikket er full. Skulle det bli slik at vi ikke får levert alt til folk her, vil det resterende bli sendt til andre mottak eller evt til andre land der det er behov.

I dag arrangerte noen av de frivillige en liten sosial samling nede ved Savalsjøen, med bålbrenning og grilling av pinnebrød og marsmallows. Det var en god måte å komme i kontakt med menneskene. Ikke overraskende er det mange sterke historier, men inntrykket er at for de fleste er det viktigste å få lov å vise bilder og fortelle hverdagshistorier om barna sine, familien sin, og det livet de har forlatt.  Og mange ville lære norske ord og uttrykk! Heldigvis kan flere av de som har kommet litt engelsk, og de oversatte til andre. En mann jeg snakket med, kommenterte at det var en veldig liten by, dette. Jeg forklarte at det var kun et feriested, og at svært få bor der, men tenkte i mitt stille sinn at det nok ikke virker spesielt befolket for ham å oppleve Tynset heller. Kommer man fra en millionby, er det meste i vårt land nokså smått.

Dette innlegget ble publisert i Fjellregionen og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Låvelager

  1. Birgit sier:

    Så flott. JEg har opprydding her hjemme og skal oppover om en ukes tid
    Også en dag på Savalen Har endel klær til jente trenger de noe mer.

    • storeggen sier:

      Lurt å sjekke facebooksiden og evt spørre der om noen kan ta i mot på Savalen. Foreløpig har det vært fullt der oppe, da de har lite lagerplass. Her er det nokså fullt av ting vi ennå ikke har fått sortert, derfor er det vanskelig å si hva det er behov for fremover. (Vi vet ikke helt hva vi har fått, og heller ikke hva som trengs fremover) Det kommer flere folk til mottaket etter hvert som andre blir sendt videre. Du må gjerne levere her om du ikke får gjort det på Savalen. Vi kjører opp når det etter hvert blir plass der oppe igjen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s