På kafé

 

DSC_0366

Bygda vår har fått et kjærkomment tilskudd på kaféfronten. Forrige uke åpnet fire driftige damer, Anette, Hege, Line og Rønnaug, kafé i det gamle våningshuset tilhørende en av bygdas eldste gårder, Bortistu Neby.

 

Kanelbollene er verdt en smak! -og store nok til å bli mette av!

Kanelbollene er verdt en smak! -og store nok til å bli mett av!

DSC_0382

I Tynset bygdebok er den eldste kjente bruker på gården Bortistuen nevnt i forbindelse med krøttertelling i 1657. Han het Elling Neby. Som en sammenlikning kan jeg nevne at den første som er omskrevet som bruker på Storeggen, Embret Oleson, var født i 1632. Han var altså en samtidig av Elling på Neby. Nebygrenda ligger et par km nord for Storeggen så Elling og Embret kjente ganske sikkert hverandre. Neby har fått navnet fordi det lå nedenfor den antakelig første, opprinnelige gården på Tynset; Tonnasetr. Gårdsbrukene på Neby er plassert på en litt uvanlig måte for distriktet; stuene bygget nært sammen og med jordene rundt. Det var Bortistuen, Gammelstuen, Utistuen, Lillestuen, Nylænd og Nordigard. Mange av disse er borte i dag, men Bortistu står altså fortsatt. Neby var det naturlige første sentrum i Tynsetbygda, der ferdselsårene Oslo – Kvikne – Trondheim og Gudbrandsdalen – Folldal – Alvdal – Røros krysset hverandre. Etter at jernbanen ble bygget og lagt på andre siden av Glomma, ble sentrum flyttet dit, rundt stasjonen. Tynset kalles fortsatt en «stasjonsby».

Det skorter ikke på stemningsskapende detaljer i interiøret, her en fin gammel lampe

Det skorter ikke på stemningsskapende detaljer i interiøret, her en fin gammel lampe

Peisen kan bli god å ha til vinteren. I dag var ilden dødd ut da vi kom innom

Peisen kan bli god å ha til vinteren. I dag var ilden dødd ut da vi kom innom

Bomull med rognebærpynt i vinduskarmen - akkurat som vi husker det fra mormors hus

Bomull med rognebærpynt i vinduskarmen – akkurat som vi husker det fra mormors hus

- et gammelt veggur og fotografier på veggene gjør det hjemmekoselig

– et gammelt veggur

Den gamle stålampa under sjeselongen gir oss lyst til å slenge oss nedpå med en god bok!

Den gamle sjeselongen under stålampa gir oss lyst til å slenge oss nedpå med en god bok!

 

 

 

 

 

 

De siste eierne av gården Bortistu(en) var kunstnerparet Kjellaug Haugen Holter og Magne Neby Holter, som drev med henholdsvis billedvev og treskjæring/maling/glassmosaikk. Magne var født på gården i 1918, men siden paret ikke hadde noen livsarvinger, ble det i 1998 opprettet en stiftelse for å ta vare på eiendommen. Mange år har gått siden den tid, og stedet har, så vidt jeg vet, vært leid ut som bolig, det har vært brukt til utstilling av Magne Holters kunst og – ja, ellers? Stiftelsen synes å være registrert som inaktivt selskap og det var vel egentlig på tide at det kom mer liv på dette flotte stedet igjen!

 

Alle de fire gründerne på Bortistukafeen er småbarnsmødre og har også andre krevende jobber i utgangspunktet. I tillegg til kafé, driver damene også kunst- og håndverksbutikk i lokalene med delvis egenproduserte ting. Jeg vil tro det krever forståelsesfulle partnere og kanskje besteforeldre eller andre i nettverket som stiller opp på hjemmefronten innimellom. I første omgang er åpningstiden begrenset til to dager i uka. Mine besøk på kaféen hittil gjør at forventningene er innfridd, og jeg håper damene lykkes på lengre sikt, og kanskje til og med utvider åpningstiden etter hvert. Jeg gratulerer Tynset med den nye kaféen og ønsker de fire lykke til!

Tre av de fire som var tilstede denne dagen: Line, Anette og Hege

Tre av de fire var tilstede denne dagen: Line, Anette og Hege

Dette innlegget ble publisert i Bygdeliv, Fjellregionen og merket med , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til På kafé

 1. Vilde sier:

  Det så utrolig koselig ut! Skulle gjerne tatt en tur innom dem om jeg var i området!
  De bollene så spesielt gode ut!
  Lykke til til gründerne!

 2. Liv Torhild Skinstad sier:

  SÅ flott tiltak!
  Håper bygda støtter opp om kafeen slik at dette blir en suksess for fremtiden.
  Har samme konseptet i Bergen, og det går bra, men omgivelsene og lokalitetene kan jo ikke måle seg med det dere har!
  Stå på jenter!
  Hilsen en bergenser som savner Tynset
  Liv Torhild

 3. Anette sier:

  Tusen takk for fint innlegg om oss!
  Håper det er greit at jeg har delt det på facebook? Jeg har også lyst til å dele det på bloggen vår, hvis du synes det er ok? Jeg låner da et av dine bilder, men skriver at det er lånt av deg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s