Etter de som dro

Jeg har tidligere skrevet om emigrasjon – om at mange også fra Nord-Østerdalen reiste til det forgjettede landet i vest: Amerika! Det var også en del som «bare» dro til Nord-Norge, og spesielt slo mange Nord-Østerdøler seg ned i Målselv- og Barduområdet. Der skal flere av etterkommerne fortsatt ha mye av østerdalsdialekta i behold, mange generasjoner etter utflyttingen.

Men tilbake til Amerikafarerne. Som jeg har nevnt her tidligere, fikk jeg overraskende en mail fra Terrance (Terry) Eggen i Montana, USA. Han hadde tilfeldigvis kommet over bloggen, opptatt som han er av historien til sine forfedre. Terry viser seg å være direkte etterkommer etter Jon Andersson Storeggen, som var bror av min tippoldemor, Barbro. Jon prøvde faktisk først lykken i Målselv i 1862, men må ha funnet det enda mer spennende å reise over dammen, noe han gjorde i 1868. Vi tror han reiste sammen med Marit Olesdatter, som han senere, i Wisconsin i 1872, giftet seg med. ( Det foreligger to ulike opplysninger om hva gården Marit kom fra het, både Brandeggvangen og Bubakvangen er nevnt, og at hun kom fra Kvikne.)
Jon og Marit kom først til La Crosse, men slo seg så ned i Minnesota, som så mange andre nordmenn på den tida.

Jon Eggen (tidligere Storeggen)

Jon Eggen (tidligere Storeggen)                                                                  Fra Lillian Frasiers bok «History of the J bar E Ranch & The Eggen’s»

20140402-195124.jpg

Jons kone, Marit, sammen med to av barnebarna Fra Lillian Frasiers bok»History of the J bar E Ranch and the Eggen’s»

Marit og Jon fikk ni barn, men bare fem av dem levde opp; Andreas, Mali, Ole, Olaus og John Marius. John Marius og hans kone Theoline bygget en gård i Montana, som de kalte for J bar E Ranch. I dag er det Terrys fetter, Arvid Eggen, som driver gården. Marit og Jons datter Mali, og hennes niese Mabel (datter til Ole) besøkte Norge og Tynset  i 1937. Da bodde de tre måneder her på Storeggen hos mine besteforeldre. På -90 tallet var Mabel her igjen, som gammel dame, men uttrykte da hun kom hjem skuffelse over at det ikke lenger var egen slekt på gården.

20140402-192411.jpg

Fra Lillian Frasiers bok «History of the J bar E Ranch & The Eggen’s»

Vi ser at fortsatt står norske tradisjoner sterkt blant etterkommerne av de som reiste ut på 1800-tallet. Bl.a. kan vi se det i navnesetting: Terrys fetter heter f.eks. Arvid Eggen. Nevøen heter John og hans sønn igjen, Eirik. Terrys tante Lillian, nå 97 år gammel, er barnebarn av Jon og Marit. Hun har samlet historien om de to og deres etterkommere, og Terry og hans kone, Jan, har kopiert og sendt meg store deler av denne. Dette er et interessant stykke emigrasjonshistorie, med et vell av informasjon.

20140319_190212

Utklipp fra en lokal avis i Plentywood, Montana, om Jon Eggen og gården deres

Det er morsomt å ha fått mulighet til å bli kjent med etterkommere etter Jon, som vokste opp akkurat her jeg nå bor, og som dro ut, enten av eventyrlyst, eller fordi han ikke så noen mulighet til å lykkes i karrige Nord-Østerdalen. Foreløpig har bekjentskapet til Terry og familien hans bare så vidt startet, men vi håper på et langt vennskap og med mulighet til «utvidelse» av slekta. Og for hver gang jeg snakker med noen som kjenner til Storeggen, blir en ny liten bit lagt til det store puslespillet om gården og dens folks historie. Stor takk til Terry og Jan som har bidratt med historien om Jon og Marit og de som kom etter dem.

Terry og hans kone Jan

Terry og hans kone Jan

Jan og datteren, Lynda

Jan og datteren, Lynda

Disse to siste bildene er Jan og Terrys private, som Terry har sendt meg.

 

Dette innlegget ble publisert i Historien forteller og merket med , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s