Det begynner å likne et hjem …

Etter mange lange måneder med graving, riving og bygging, har vi altså endelig flyttet inn i våningshuset, og vi begynner å få ting på plass. Eller riktigere: vi prøver ut hvor tingene kanskje skal få sin plass. Kjøkkenet ble torsdag før jul montert ferdig med de tekniske ting som et kjøkken á la 2014 skal inneholde – i hvert fall det nødvendigste, som kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin. Fortsatt mangler flisene mellom benk og overskap, lister i tak og rundt dører, og hjørnet der det etterhvert skal komme peis og vedkomfyr, er langt fra ferdig.

Vårt gamle kjøkkenbord passer godt inn. Stolene som kommer fra en auksjon på Kvikne, og var eierens svennestykke, er utrolig gode å sitte på. De passer kanskje ikke helt inn sammen med bordet, rent stilmessig, men pytt!

Vårt gamle kjøkkenbord passer godt inn. Stolene som kommer fra en auksjon på Kvikne, og var eierens svennestykke, er utrolig gode å sitte på. De passer kanskje ikke helt inn sammen med bordet, rent stilmessig, men pytt!

Møbleringsmessig har vi for tida en salig blanding av det vi har hatt «for hånden», men jeg syns jo det er ganske koselig med de ulike stilartene. Vi bor godt her uansett, og jeg har allerede rukket å bli veldig glad i mitt nye kjøkken.

Noe av det gamle fine serviset får stå fremme. Ved siden av skapet henger mors egenvevde linhåndkle, med en A sirlig brodert i hjørnet.

Noe av det gamle fine serviset får stå fremme. Ved siden av skapet henger mors egenvevde linhåndkle, med en A sirlig brodert i hjørnet.

Om morgenen er det her  på kjøkkenet sola først kommer, og kveldslyset farger av og til Klettfjella nydelig rosa i horisonten mot øst.

Vakre KLettfjell bak en iskald Tynsetbygd

Vakre Klettfjell i solnedgangen

Fra kjøkkenvinduene ses i mørket lysene fra Tynset sentrum, som den vesle «byen» det har blitt (dog uten bystatus – sånt jåleri ligger ikke for tynsetingan!).

Stua vår har blitt et riktig koselig rom for meg. Den ligger midt i huset, og har rå tømmervegger på tre sider. Der inne er det alltid varmt og deilig, og nå har vi til og med fått inn en slik luksus som TV, noe jeg ikke har hatt siden jeg flyttet til Tynset for snart to år siden!

1700-tallsdøra mellom stua og soverommet har fått selskap av et gammelt skap, en dnydelig dekorert grøtdall, en mjølkebunk og en trebenet fjøskrakk.

1700-tallsdøra mellom stua og soverommet har fått selskap av et gammelt skap, en nydelig dekorert grøtdall, en mjølkebunk og en trebenet fjøskrakk. (Forøvrig en gedigen kontrast til TV’n som står i en annen del av rommet)

Også det nye badet har blitt tatt i bruk. Også her er det bevart en tømmervegg, og siden dette rommet er fra tilbygget, er denne veggen litt annerledes enn de innvendige. Den har en nesten sølvaktig fargetone, etter århundrer ute i vær og vind. Denne veggen skal ikke slipes eller gjøres noe annet med, men får lov å være som den er.

På badet er fortsatt ikke lamper montert, i taket og over speil, men ellers begynner det meste å komme på plass.

På badet er fortsatt ikke lamper montert, i taket og over speil, men ellers begynner det meste å komme på plass.

Den gamle benken som ble funnet på låven, har blitt skrapt og pusset og fått flere lag med ny maling, den samme blå gråtonen som panelveggene. To sorte servanter er plassert oppå benken, praktisk når man er mange familiemedlemmer som tar tannpussen samtidig!

På badet ligger såpa på en søt gammel, kaffeskål

På badet ligger såpa på en søt gammel kaffeskål

Dette innlegget ble publisert i Før og etter og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Det begynner å likne et hjem …

 1. Ellen Falck sier:

  Nydelig! Fantastisk hva du/dere har fått til Marianne, jeg er så imponert. Fint at dere har bevart så mye og blander, det gir sjel, varme og personlighet. Jeg skjønner du ikke har hatt TV på en tid, og det har kanskje heller ikke vært savnet? Jeg skulle gjerne ha tatt meg en tur og få sett med egne øyne dette flotte verket, og snakket.

 2. Ida sier:

  Vakkert, vakkert, vakkert!! ❤ Kan ikke annet enn å elske stedet!!

 3. storeggen sier:

  Tusen takk, søte dere! Nei, Ellen, tv har ikke vært mye savnet. Jeg har jo dessuten hatt tilgang til NRKs nett-tv, uten at det har blitt benyttet så mye. Forresten, jeg syns da virkelig du skal ta deg en tur på besøk! Alene eller med andre vi kjenner 🙂

 4. Birgit sier:

  For et deilig kjøkken dere har fått. Gratulerer. Badet er jo helt herlig, så kult å bevare tømmerveggene i flere av rommene Ja her blir det gamle tatt vare på med kjærlighet.

 5. storeggen sier:

  Takk, Birgit! Ja, jeg syns det er veldig morsomt å ha fått frem noen av tømmerveggene innvendig, og veggen på badet var jo bare der, etter at tilbygget ble satt opp inntil gamlehuset. Det var helt uaktuelt å kle inn den 🙂 Veggen som er avbildet i stua er forøvrig fra den eldste delen av huset, der tømmeret er spesielt grovt. En dame fra museet som var her, mente det kan være tømmer fra 1600-tallet. Etter svartedauden hadde mye av skogen fått vokse svært lenge uten å bli felt, derfor er stokkene fra den tida spesielt store. Senere ble tømmeret tatt ut før det ble så grovt og stort, og det ble også mer moderne å bruke mindre/tynnere tømmerstokker til husene. På andre deler av huset ser vi godt at tømmeret er «grannere» , mindre. Den samme stueveggen gir jo et svært «rått» inntrykk, men jeg syns faktisk det kler rommet. Flere bilder kommer senere 😉

 6. terrance eggen sier:

  Hi I am from kalispell mt. Usa we are long lost cousins. My name is terry eggen. My aunt lillian has told me of storeggen. Love of what you did. Love to hear from you

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s